Globus

Vakcine VLP

Kliničke probe vakcine protiv koronavirusa počinju sredinom aprila

17/03/2020

U međuvremenu su tri testna proizvoda na koronavirus odobrena i klinički primijenjena u Šangaju, saopćio je Zhang Quan, direktor šangajske komisije za nauku i tehnologiju

Očekuje se da vakcina mRNA protiv koronavirusa COVID-19 uđe u kliničke probe sredinom aprila, navode u utorak novine Naučni i tehnološki dnevnik riječi zdravstvenog zvaničnika u Šangaju.

Vakcine s uzorcima nalik na virus (VLP) proizvele su specifične antibiotike u imunološkim eksperimentima na miševima, izjavio je Yi Chengdong, zamjenik direktora šangajske Gradske zdravstvene komisije, na konferenciji za novinare u ponedjeljak. Studije toksičnosti vakcine izvedene su na životinjama primatima, navodi se u izvještaju.

Vakcine VLP su multiprotreinske strukture koje imitiraju organizaciju i prilagodbu virusa, ali im nedostaje vuirusni genom, potencijalno stvarajući efikasne, sigurnije i primjerenije tipove vakcina.

U međuvremenu su tri testna proizvoda na koronavirus odobrena i klinički primijenjena u Šangaju, saopćio je Zhang Quan, direktor šangajske komisije za nauku i tehnologiju.

– Zaključno s 15. martom, više od 80.000 probnih reagensa iz Šangaja izvezeno je u 22 zemlje, među kojima su Njemačka, Republika Koreja i Saudijska Arabija – navode novine Zhangove riječi, prenosi Xinhua.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.