Globus

u blizini osla

Klizište u Norveškoj odnijelo više zgrada: Nađeno jedno tijelo, traže još devet osoba

01/01/2021

Spasioci, među kojima i članovi švedskoga tima, zaputili su se u opasno područje, pokušavajući doprijeti do jedne od uništenih kuća

Spasioci i psi tragači su u petak poslijepodne, nedugo nakon što su započeli s riskantnom potragom za 10 osoba nestalih u klizištu tridesetak kilometara od glavnoga norveškog grada Osla, pronašli jedno tijelo.

Klizište na jugu zemlje u srijedu je odnijelo dio stambene četvrti koju je činilo više od 12 zgrada.

U početku se činilo preopasnim na klizište slati spasilačke ekipe pa je mjesto nesreće – golemi krater koji je progutao stambene zgrade u selu Ask – pretraživano iz zraka, helikopterima i uz pomoć dronova.

No u petak je policijski komandant Roy Alkvist procijenio da su jedna ili dvije kuće sigurne za ulazak.

Spasioci, među kojima i članovi švedskoga tima, zaputili su se u opasno područje, pokušavajući doprijeti do jedne od uništenih kuća.

U četvrtak je spašen pas dalmatiner koji je nestao u klizištu sa svojim vlasnicima, a policija je nakon toga izjavila kako vjeruje da još uvijek ima izgleda da se pronađu preživjeli.

No u petak poslijepodne blizu mjesta nesreće sletio je helikopter hitne pomoći, a policija je izvijestila da je oko 14:30 po mjesnom vremenu pronađeno tijelo. Nisu objavljene pojedinosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.