Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Indonezija

Klizište usmrtilo rudare i mještane, najmanje je 12 mrtvih. Za 18 osoba se traga

kliziste indonezija
Foto: X

Spasioci moraju pješačiti oko 20 kilometara kako bi došli do mjesta odrona, a ometaju ih gusto blato na cesti i stalna kiša na tom području

Najmanje 12 osoba je poginulo, a 18 ih se vodi kao nestalo nakon što je tokom vikenda jaka kiša izazvala klizište u ilegalnom rudniku zlata na indonezijskom otoku Sulawesi, izvijestili su dužnosnici u ponedjeljak.

Klizište je u nedjelju ujutro ubilo rudare i stanovnike koji žive u blizini ilegalnog rudnika, rekao je voditelj lokalne spasilačke agencije Heriyanto.

Dodao je da je pet preživjelih evakuirano, a spasilački tim u ponedjeljak je tragao za 18 nestalih osoba.

Blato otežava spašavanje

-U potrazi za nestalima raspodijelili smo 164 spasioca, članova nacionalnog spasilačkog tima, policije i vojnog osoblja, rekao je Heriyanto.

Spasioci moraju pješačiti oko 20 kilometara kako bi došli do mjesta odrona, a ometaju ih gusto blato na cesti i stalna kiša na tom području.

-Pokušat ćemo upotrijebiti bager kada to bude moguće, rekao je.

Fotografije pogođenog sela pokazuju da je odron sravnio neke kuće, a Indonezijska agencija za katastrofe (BNPB) izvijestila je da je odron oštetio nekoliko kuća i jedan most.

BNPB je također upozorio stanovnike da se kiša i dalje očekuje u nekim područjima u ponedjeljak i utorak te ih pozvao da budu oprezni u slučaju nove katastrofe.

Klizište u Južnom Sulawesiju, uzrokovano kišama visokog intenziteta, u travnju je usmrtilo najmanje 18 ljudi, dok su u maju olujne kiše koje su izazvale bujične poplave i klizišta ubile više od 50 osoba u indonezijskoj pokrajini Zapadna Sumatra.