Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija

Ključni test za vladu u Italiji gdje je broj mrtvih 32.330, u Španiji četvrti dan zaredom manje od 100 umrlih

korona sestra

U Španiji je u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 95 osoba, čime je ukupan broj umrlih porastao na 27.888

U Italiji je u posljednja 24 sata od zaraze koronavirusom umrla 161 osoba, čime je ukupan broj preminulih dostigao 32.330, u momentima kada je Vlada preživjela ključni politički test, javlja Anadolu Agency (AA).

Civilna zaštita Italije objavila je najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji u toj zemlji prema kojima je broj aktivnih slučajeva smanjen za 2.377 te trenutno iznosi 62.752.

Broj oporavljenih nastavlja rasti i danas je dostigao 132.282.

U srijedu je Vlada premijera Giuseppea Contea preživjela ključno parlamentarno glasanje, nakon što su senatori odbacili dva zahtjeva za nepovjerenje ministru pravosuđa Alfonsu Bonafedeu.

Bonafede je oštro kritikovan zbog odluke da dozvoli kućni pritvor šefovima mafije zbog visokog rizika od zaraze u italijanskim zatvorima.

Da je bio odobren jedan od dva zahtjeva za nepovjerenje, Bonafede bi bio prisiljen podnijeti ostavku, što bi čitavu vladu dovelo u pitanje.

U Španiji je u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 95 osoba, čime je ukupan broj umrlih porastao na 27.888.

Ministarstvo zdravlja saopćilo je da je broj smrtnih slučajeva danas veći za 95, dok su jučer od posljedica zaraze umrle 83 osobe.

Ovo je ujedno četvrti dan zaredom da je Španija zabilježila manje od 100 smrtnih slučajeva od ove bolesti.

U protekla 24 sata potvrđeno je i 416 novih slučajeva zaraze, čime je ukupan broj zaražnih dostigao 232.555.

Vanredno stanje, koje je počelo 14. marta, glasanjem parlamenta produženo je do 24. maja.

U Španiji je 11. maja počela prva faza ublažavanja mjera, te su u okviru normalizacije otvorene tržnice, bogomolje, terase kafića i restorani i biblioteke s ograničenom uslugom.