Direktor WHO za Evropu

Kluge: Evropa bi uskoro mogla ući u dugački period zatišja pandemije

WHO Europe Hans Kluge (1)

To ne znači da sada možemo reći da je pandemija potpuno okončana, ali imamo jedinstvenu priliku da preuzmemo kontrolu nad transmisijom – naglasio je

Dvije godine nakon izbijanja pandemije Covid-19, Evropa bi uskoro mogla ući u “dugački period zatišja” zbog visokih stopa vakcinacije, blaže omikron varijante virusa i okončanja zime, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak.

Direktor WHO za Evropu Hans Kluge izjavio je da je taj predah “primirje koje bi moglo prerasti u trajni mir”.

-Taj kontekst ostavlja nam mogućnost dugog perioda zatišja – izjavio je on novinarima u četvrtak.

Imunitet stečen vakcinacijom i prethodnim zarazama, u kombinaciji sa smjenom godišnjih doba, također stavlja Evropu u bolju poziciju da odvrati svako ponovno pojavljivanje transmisije, tvrdi on.

Evropa se može suočiti čak i sa snažnijom varijantom omikrona. Moguće je odgovoriti na nove varijante koje će se neizbježno pojaviti, kazao je Kluge.

– To ne znači da sada možemo reći da je pandemija potpuno okončana, ali imamo jedinstvenu priliku da preuzmemo kontrolu nad transmisijom – naglasio je.

Upozorio je da će taj optmistični scenarij biti realiziran ukoliko zemlje nastave s kampanjama vakcinacije i intenzivnim nadzorom kako bi uočile nove varijante virusa.

Također je zatražio od zdravstvenih vlasti da zaštite rizične grupe i promoviraju pojedinačnu odgovornost poštovanjem pravila o fizičkom distanciranju i nošenju maski, prenosi AFP.