Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko je Alexei Navalny, čovjek koji se suprotstavio Putinu?

Alexei Navalny

Ruski predsjednik Vladimir Putin poznat je po obračunima sa svojim političkim protivnicima u nastojanju da zadrži apsolutnu vlast u ovoj zemlji. Ali opozicija u Rusiji odlučila mu se suprotstaviti, a predvodi je Alexei Navalny.

Kako piše Business Insider, Navalny je u nedjelju završio u zatvoru kao predvodnik i organizator protesta protiv Putina i korupcije u Rusiji.

Navalny je četrdesetogodišnji advokat koji je postao poznat nakon oštrih kritika na račun aktuelne ruske vlasti. Nalazi se na čelu Progressa, najveće opozicione partije u Rusiji.

Svojevremeno je otkrio niz povjerljivih dokumenata kojima je dokazao korupciju u Vladi Rusije, a tokom 2011. godine osnovao je i Antikorupcijsku fondaciju. Više puta je hapšen.

Tokom 2016. godine Navalny je najavio da će se kandidovati za predsjednika Rusije na izborima 2018. godine.

Osim što oštro kritikuje Putina, u proteklim mjesecima organizovao je proteste protiv ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, optužujući ga da je pronevjerio velike količine novca putem humanitarnih organizacija.

Na protestima koji su održani u nedjelju učestvovalo je preko 30.000 osoba, a samo u Moskvi je uhapšeno 500 osoba, uključujući Navalnyja.

Navalny ostaje jedan od rijetkih lidera koji je uspio mobilizirati veću grupu ljudi protiv aktulene vlasti u Rusiji, navodi Business Insider.