Detalji šokantne nesreće

Ko je bio vlasnik Leicestera koji je poginuo u padu helikoptera

leicester_3

Nakon svake domaće utakmice Vichai je polijetao s centra igrališta u svojem dva miliona funti vrijednom helikopteru Augusta

Uvijek isto. Prije svake domaće utakmice Vichai Srivaddhanaprabha na stadionu bi molio s budističkim svećenicima. Molio bi za sreću, za pobjedu. Bilo je to njegovo tajno oružje kojim je, uz silne milione koje je kao vlasnik godinama upumpavao u klub, te 2016. izveo čudo: Leicester City, kojem su kladionice te sezone davale šanse 1:5000, osvojio je Premiership, postao prvak Engleske i povećao svoju vrijednost 9,5 puta.

A potom je u subotu navečer, nakon još jedne utakmice, tajlandski milijarder poginuo u helikopterskoj nesreći. Informacija je još neslužbena, a nesreća obavijena velom tajne, ali fanovi su u dugim, tihim kolonama, u dresovima, čitave obitelji s djecom, sa suzama na licima oko stadiona krenuli polagati cvijeće.

Šanse da je neko ovakvu nesreću preživio otpočetka su bile minimalne, a dok se čekalo da istražitelji potvrde identitet poginulih, što otežavaju izgorjela tijela putnika, britanski mediji prvo su bili sigurni pa opovrgavali: poginuli su Vichai (61), njegova kćer Voromas te još dvojica pilota i jedna zasad neidentificirana osoba.

Tijekom dana informacije su se stalno mijenjale i za sada je ostalo nepotvrđeno je li uz Vichaija poginula i kći, ali sigurno je da je u helikopteru bilo pet ljudi.

Scene nesreće u međuvremenu su preplavile društvene mreže i portale. Vichai je imao tradiciju da na utakmice kluba koji je kupio 2010. godine dolazi helikopterom, i nakon svake je uzlijetao s centra igrališta. U subotu, sat vremena nakon remija 1:1 s West Hamom, milijarder se ukrcao u helikopter, 2 miliona funti vrijedan Augusta Westland AW 169, a samo minutu nakon što se letjelica digla u nebo očito je došlo do kvara motora. Prvo se čula tišina, a potom se helikopter, prema opisima svjedoka, počeo nekontrolirano vrtjeti i samo srećom se nije srušio u krugu stadiona, na kojem je još bilo ljudi, nego se “poput kamena” srušio u kut parkirališta odmah pokraj njega. Čini se da je njegov pilot prilikom pada izbjegao još veću tragediju jer je u zadnji čas izbjegao okolne zgrade i letjelicu srušio na prazno parkiralište.

Kako pišu Sportske novosti, istim helikopterom svojedobno se vozio i hrvatski reprezentativac Andrej Kramarić kojeg je Leicester kupio od Rijeke prije tri godine. Kramarića su provozali nad gradom, a prema izjavi njegova oca, Andrej je potresen zbog nesreće jer je Vichaija iznimno poštovao.

Među prvima koji su potrčali prema buktinji u subotu navečer bili su Kasper Schmeichel, golman kluba i sin legende Petera Schmeichela, te čitava sila zaštitara i stadionskog osoblja, ali mogli su samo posmatrati kako vatra proždire letjelicu. Prije same eksplozije iz obližnjeg automobila pritrčali su dvojica ili više muškaraca, izvještaji su proturječni, i pomoću metalne poluge pokušali su razbiti prozor.

Bilo je prekasno.

Vichai Srivaddhanaprabha bio je prijatelj kraljevske obitelji, strastveni igrač pola i dobri duh čitavog Leicestera. Osim što je kupio nogometni klub, donirao je milione za lokalnu bolnicu i ulagao u sveučilište. Svi koji su ga upoznali redom govore kako je riječ o pristojnom i dragom čovjeku koji je u Leicesteru odlučio sagraditi svoj novi dom.

Porijeklom zapravo Kinez, iako rođen u Bangkoku, Vichai se obogatio u duty free biznisu. Još 1989. godine otvorio je prvi dućan s tajlandskim rukotvorinama, a kompanija King Power do danas mu je donijela vrijednost od dvije milijarde funti. Leicester je kupio jer se u klub zaljubio nakon što je pogledao svoju prvu utakmicu uživo u životu u Velikoj Britaniji.

Igrali su Leicester i Middlesbrough 1997. godine u finalu Liga kupa na Wembleyju. Britanski mediji pišu da njegovo ime znači “svjetlost progresivne slave” te da mu ga je dao bivši tajlandski kralj. Uživao je u luksuzu, prije domaćih utakmica na koje je stigao u helikopteru u loži bi otvorio 2000 funti vrijednu bocu crvenog vina St. Emilion, a kad je klub ušao u prvu ligu, sve je igrače pozvao na luksuzan ručak. Poslužio se kavijar, a svaki je igrač od njega dobio po hiljadu funti u čipovima kako bi se zabavili u Vip casinu.

Na tribinama je bio strastven, za njega govore da je urlao, skakao i živcirao se kao da je najvatreniji navijač na stadionu. Stadion je nazvao po svojoj firmi King Power, najmlađem sinu Aiyawattu (32) dao je titulu potpredsjednika kluba. Sin Apichet (36) radi u King Poweru, a uz kćer Aroonroong ima i kćer Voramas.

Iako je tokom dana informacija demantovana, The Sun je, dok se sumnjalo da je u helikopteru poginula i njegova kći, pisao kako je ona diplomirala u Londonu na područjima tekstila i dizajna, ali se kasnije priključila očevoj kompaniji gdje je vodila marketinške kampanje i korporativne komunikacije.

“Pravi vođa mora slušati ljude i cijeniti njihove ideje”, jednom je prilikom izjavila, a prenosi The Sun.

Požar nakon pada inače je gašen punih 20 minuta. Svjedoci kažu da samo pukom srećom nije nastradao nito drugi na parkingu, a neki od navijača morali su bježati u zadnji čas da im letjelica ne padne na glavu.

– Motor je samo stao, a helikopter se počeo vrtjeti i proizvoditi čudne zvukove. Potom se čuo jak prasak i planula je vatra – rekao je freelance fotograf Ryan Brown koji je na utakmici bio po zadatku.

Nije mogao ni sanjati što će nakon utakmice snimati. Sportski komentator BBC-a Ian Stringer opisao je kako je klubom zavladala tuga te se prisjetio dana kad su novi vlasnici predvođeni Srivaddhanaprabhom preuzeli Leicester City.

“Donirali su milione funti, grad im je iskreno prirastao srcu. Povezali smo se, Vichaiju je grad postao važan, ovdje je imao novi dom. A navijači i građani prihvatili su ga širom otvorenih ruku”, zapisao je Stringer. Na Twitteru je saučešće porodici izrazio i gradonačelnik Peter Soulsby koji je zahvalio na svemu što su učinili za zajednicu.

Sam Vichai bio je velika zvijezda, zvali su ga plemićem Premiershipa jer je igrao polo u istom klubu u kojem su igrali i princ Charles i njegov sin, princ William. Polo klub King Power pak postao je najbolji na svijetu, a na svojem golemom imanju u Berkshireu radilo je 60 zaposlenika kluba koji su brinuli o 80 rasnih konja za igrače.

Leicester City kupio je za cijenu od 39 miliona funti (tada je on sam već vrijedio 3,8 milijardi dolara), a navijači su ga voljeli jer bi za svoj rođendan čitav stadion počastio hot dogom i pivom.

Vichai je igrače je za titulu prvaka nagradio flotom automobila BMWi8 od kojih je svaki stajao 105 hiljada funti, a za svoj 60. rođendan podijelio je 60 sezonskih ulaznica navijačima koji su ga poštovali jer je pokušavao zadržati cijene ulaznice na minimumu.

Mediji pretpostavljaju da je Vichai u klub uložio više od 120 miliona funti jer je usput pokrio i dug od sto miliona funti koji ga je dočekao na početku.