Globus

Kćerka migranata

Ko je Kamala Harris koju je Biden odabrao za potpredsjedničku kandidatkinju

12/08/2020

Harris, 55-godišnja kćerka imigranata sa Jamajke i iz Indije, bivša je državna tužiteljica savezne države Kalifornija koja je postala popularna među liberalnim aktivistima zbog oštrog ispitivanja uposlenika i zvaničnika administracije predsjednika Donalda Trumpa tokom saslušanja u Senatu

Karijera Kamale Harris, senatorice Sjedinjenih Američkih Država u prvom mandatu, je išla uzlaznom putanjom kada je postala dio utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke početkom 2019. godine, piše Al Jazeera Balkans.

Liberali u stranci su je voljeli jer je bila prikaz budućnosti stranke – mlada, tamnoputa žena.

Iako je ušla u utrku kao jedna od favoritkinja, Harris, koja je bila jedina Afroamerikanka u konkurenciji, sa njom je završila krajem godine – čak prije predizbora u Iowi.

Njena borba da sačuva podršku poticala je iz nemogućnosti da artikulira jasne političke stavove, a nije joj pomogao niti pokušaj napada na stavove Joea Bidena tokom debate u junu prošle godine.

Mnogi su mislili kako je time završila njena mogućnost da bude u opciji za potpredsjedničku kandidatkinju, ali su pogriješili.

Kćerka imigranata

Harris, 55-godišnja kćerka imigranata sa Jamajke i iz Indije, bivša je državna tužiteljica savezne države Kalifornija koja je postala popularna među liberalnim aktivistima zbog oštrog ispitivanja uposlenika i zvaničnika administracije predsjednika Donalda Trumpa tokom saslušanja u Senatu. Među ispitanima su bili i kandidat za Vrhovni sud Brett Kavanaugh, te bivši državni tužitelj Jeff Sessions.

Kao jedna od prvih koji su kritizirali u Kongresu Trumpovu imigracijsku politiku, Harris se žestoko zalagala za zaštitu od deportacije onih imigranata koji su kao djeca došli u SAD bez dokumenata, a ta grupacija je poznata kao ‘sanjari’ (Dreamers).

Harris je ušla u historiju 2016. kada je postala prva Afroamerikanka koja je izabrana u Senat iz Kalifornije i jako se borila protiv kritičara „politike identiteta“ za koje kaže da navedeni termin koriste pežorativno kako bi marginalizirali probleme rasa, spolova ili seksualne orijentacije.

Jedna je od rijetkih demokrata koji su agresivno ispitivali Kavanaugha tokom saslušanja za njegovo postavljanje u Vrhovni sud, a pitanja su bila o njegovim stavovima kada je riječ o abortusu i istrazi specijalnog savjetnika o mogućem miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine.

U Senatu je predstavila Prijedlog zakona o isplatama novca i poreznim kreditima porodicama sa niskim primanjima kako bi se izborili sa stagniranjem plata i istovremenim rastom životnih troškova, a bila je i jak zagovarač reformi krivičnog prava.

Manjak podrške naprednjaka

U memoarima objavljenim 2019. godine, Harris sebe opisuje kao „progresivnu tužiteljicu“ i kaže kako je bio „pogrešan izbor“ da se odluči između podrške policiji i borbe za veću kontrolu snaga pravde.

Ona, međutim, nije favorit među naprednjacima Demokratske stranke. Mnogi kritiziraju njen dosadašnji rad, uključujući povremeno oklijevajući pristup reformi krivičnog prava i njenu borbu protiv tužbi koje su predale radnice i radnici u seksualnoj industriji, kao i protivnici samica u zatvorima.

Na udaru je bila i zbog činjenice da je odbila da, kao državna tužiteljica, procesuira banku OneWest Bank, koju je nekad vodio ministar finansija Steven Mnuchin, zbog navodih prekršaja u pljenidbama.

Harris, koja je glasala protiv imenovanja Mnuchina na čelu američkog Ministarstva finansija, navela je kako je „slijedila činjenice“ u odbijanju da procesuira navedeni slučaj.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.