Naftali Bennett

Ko je novi premijer Izraela: Zaradio je 150 miliona dolara i ima agresivan stav prema Arapima

Naftali Bennett

Bennettovi roditelji rođeni su u SAD-u i on savršeno govori engleski. Ima iznimno liberalan pogled na ekonomska pitanja i tvrdolinijaški stav prema izraelskom neprijatelju Iranu. Taj aspekt ideologije dijeli s Netanyahuom u čijih je nekoliko vlada bio ministar

Naftali Bennett, multimilioner poznat po tvrdolinijaškoj religijsko-nacionalističkoj retorici, na dobrom je putu da postane idući izraelski premijer.

Opozicijski vođa Yair Lapid u srijedu navečer objavio je da je uspio formirati koaliciju kojom će okončati dugogodišnju vladavinu premijera Benjamina Netanyahua. Dogovoreno je da Bennett bude premijer prve, a Lapid druge dvije godine mandata.

Ako vladu potvrdi izraelski parlament koji ima 120 zastupnika, Bennett će smijeniti s vlasti bivšeg saveznika i mentora Netanyahua. Bennett, 49-godišnji bivši ministar odbrane i komandos, čelnik je strane Yamina koja se zalaže za izraelsku aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale, prenosi Hina.

Bennettovi roditelji rođeni su u SAD-u i on savršeno govori engleski. Ima iznimno liberalan pogled na ekonomska pitanja i tvrdolinijaški stav prema izraelskom neprijatelju Iranu. Taj aspekt ideologije dijeli s Netanyahuom u čijih je nekoliko vlada bio ministar.

Međutim, posljednjih su godina Netanyahu i Bennett sve više bili na suprotstavljenim stranama. Nakon 11 dana smrtonosne borbe s palestinskim militantima u Pojasu Gaze prošlog mjeseca, Bennett je pristao pridružiti se vođi opoziciji Lapidu u koaliciji protiv Netanyahua.

Zapaljivi komentari

Bennett živi sa suprugom Galit i četvero djece u Raanani, gradu u središnjem Izraelu. U politiku je ušao nakon što je prodao svoj tehnološki start-up za 145 miliona dolara 2005. Iduće godine imenovan je Netanyahovim šefom kabineta. Nakon napuštanja te pozicije, Bennett je bio lobist židovskih naseljenika na Zapadnoj obali, a potom je 2012. preuzeo krajnje desnu stranku Jevrejski dom, koja je tada bila na rubu propasti.

Stranci je učetverostručio broj parlamentarnih zastupnika, istovremeno dospjevši na naslovnice zbog zapaljivih komentara o Palestincima.

Primjerice, kazao je svojedobno da bi palestinski “teroristi trebali biti ubijeni, a ne oslobođeni”. Tvrdi i da Zapadna obala nije pod okupacijom “jer tamo nikada nije bilo palestinske države” te da izraelsko-palestinski sukob ne može biti riješen već ga je potrebno trpjeti kao komad “šrapnela u stražnjici”. Bennet je, osim na poziciji ministra odbrane, bio i ministar ekonomije te ministar obrazovanja u Netanyahuovim vladama.

Jevrejski dom preimenovao je u Novu desnicu, a potom formirao blok Yaminu (Desno) 2018. Njegova je stranka bila članica Netanyahuove koalicije koja se urušila iste godine. Bennett nije dobio poziv da se priključi vladi jedinstva u svibnju prošle godine, što je protumačeno kao izraz Netanyahuovog osobnog prijezira prema njemu. Vođa Yamine je, iz opozicije 2020., prigušio svoju desničarsku retoriku te se fokusirao na zdravstvenu krizu. Odlučio je proširiti bazu svojih glasača objavom planova za suzbijanje covida-19 i planom za pomoć ekonomiji.

Kritičari sada optužuju Bennetta za izdaju svojih nacionalističkih glasača jer se priključuje širokoj koaliciji u kojoj je lijevi Meretz, a podržava je i stranka izraelskih Arapa.

Prilikom objave odluke o udruživanju snaga s Lapidom, Bennet se referirao na jevrejsku historiju kako bi pojasnio svoju odluku. “Prije dvije hiljade godina postojala je jevrejska država koja je propala zbog unutarnjih razdora”, kazao je. “To se neće opet dogoditi. Ne dok sam ja živ”, dodao je.