Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hope Hicks

Ko je žena koja je navodno zarazila Donalda i Melaniu Trump

hope hicks

Michael M. Grynbaum iz New York Timesa 2016. godine Hicks je opisao “vjerovatno najneiskusnijom sekretaricom u modernoj istoriji predsjedničke politike”

Američki predsjednik Donald Trump i njegova supruga Melania pozitivni su na koronavirus.

Doktor Bijele kuće Dr. Sean Conley rekao je da su Trump i prva dama “dobro u ovom trenutku” te da “očekuje da će predsjednik izvršavati svoje zadatke i tokom oporavka”.

Američkom predsjedniku i prvoj dami potvrđen je koronavirus nedugo nakon što je pozitivan test na koronu dobila Hope Hicks, jedna od Trumpovih glavnih pomoćnica. Ona je bila pozitivna nakon što je s Trumpom u utorak bila na raspravi Air Force One u Clevelandu i predizbornom skupu u Minnesoti u srijedu.

Kako piše Bloomberg, Hicks se počela loše osjećati u Minnesoti i u srijedu je započela sa samoizolacijom na letu za Washington. Trump je u četvrtak rekao da on i Melania čekaju rezultate testiranja nakon što je Hicks ispala pozitivna.

Ko je Hope Hicks?

Hicks (31) za Trumpa radi od 2014. godine i trenutno je u ulozi izvršne direktorice odnosa s javnošću i političke savjetnice. Diplomirala je engleski jezik i bivša je manekenka, a u početku svog odnosa s porodicom Trump radila je s Trumpovom kćeri Ivankom na promociji njene modne agencije. Hicks je tada počela raditi za Donalda Trumpa koji ju je početkom 2015. godine imenovao za sekretarku svoje predsjedničke kampanje.

Nakon što je Trump dobio izbore protiv Hillary Clinton u novembru 2016. godine, Hicks je imenovana direktoricom strateških komunikacija u njegovoj novoj administraciji, prije nego što je postala privremena direktorica komunikacija u Bijeloj kući u avgustu 2017. godine. Naslijedila je Anthonyja Scaramuccija koji je dobio otkaz nakon svega deset dana rada, a ona ga je isprva mijenjala dok je bio na bolovanju. Hicks je potom u potpunosti preuzela njegovu ulogu tog avgusta.

Najmlađa u istoriji Bijele kuće

Tada je imala 28 godina i bila najmlađa osoba u istoriji Bijele kuće na toj poziciji otkad ju je izmislio Richard Nixon 1969. godine.

U februaru 2018. Hicks je podnijela ostavku na mjesto direktorice komunikacija Bijele kuće.

Ostavku je najavila nakon što je devet sati provela na zatvorenom saslušanju kongresnog odbora za obavještajne poslove koji je provodio istragu o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016. U svjedočenju je priznala da je tokom svog posla morala iskriviti istinu u korist Trumpa.

Nakon što je u naredne dvije godine radila za 21st Century Fox kao izvršna potpredsjednica i glavna službenica za komunikacije, Hicks se potom vratila u Bijelu kuću u februaru 2020. godine kao savjetnica predsjednika, podnoseći izvještaje Trumpovom zetu i višem savjetniku Jaredu Kushneru.

Hicks “u potpunosti razumije” Trumpa

Iako se nikada ranije nije bavila politikom, njeni roditelji jesu. Majka joj je bila pomoćnica demokratskog kongresmena, a otac šef ureda republikanaca. Nakon fakulteta Hicks je radila kao predstavnica poznate njujorške kompanije za odnose s javnošću Hiltzik Strategies, čiji su klijenti Alec Baldwin, Justin Bieber, Drake i Ivanka Trump.

Michael M. Grynbaum iz New York Timesa 2016. godine Hicks je opisao “vjerovatno najneiskusnijom sekretaricom u modernoj istoriji predsjedničke politike”. Međutim, Paul Manaforte iz The Timesa opisao je njen brzi uspon kod porodice Trump tvrdeći da je za to zaslužan upravo njen odnos s Donaldom.

“Njena najvažnija uloga je veza s Trumpom”, rekao je Manaforte. “Ona ga potpuno razumije”, kazao je, a Ivanka se složila s tim: “Moj otac tjera ljude da zasluže njegovo povjerenje. Zaslužila je njegovo povjerenje.”

Koliko mu je Hicks bila lojalna dokazuje i njena reakcija na napise The Washington Posta koji je pisao da Trump maltretira svoje saradnike. Iznervirana optužbama Hicks je odbacila te tvrdnje i nahvalila američkog predsjednika.

“Trump ima magnetsku ličnost, širi pozitivnu energiju koja je zarazna za sve u njegovoj blizini. Ima jedinstvenu sposobnost za komunikaciju s ljudima, bez obzira je li u sobi s troje ili u dvorani s 30.000 ljudi. Izgradio je izvrstan odnos s ljudima tokom života i prema svakoj osobi se odnosi s puno poštovanja. On je predivan, s odličnim smislom za humor. Ima i nevjerovatnu sposobnost da se ljudi u njegovoj blizini osjećaju posebni i poštovani više nego su ikad pomislili da je moguće”, kazala je.

Trump je navodno od milja zove Hopester ili Hopie, a u medijima je nazivaju “Trumpovom šaptačicom” koja ga nikada ne uznemirava, pogotovo ne dok gleda golf. U Trumpovoj administraciji, u kojoj su otkazi česta pojava, baš se za Hicks, uz Kushnera i Ivanku, misli da je jedna od nedodirljivih.