Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mediji

Ko su, zapravo, demonstranti koji su upali u Capitol Hill?

Njegovo prisustvo na društvenim mrežama pokazuje da je učestao na događajima koji organizuje pokret QAnon i često objavljuje YouTube videa o veliko-državnim zavjerama

Ko su, zapravo, bili demonstranti koji su upali u zgradu na Capitol Hillu nakon što su prisustvovali skupu podrške Donaldu Trumpu?

Neki su nosili simbole i zastave povezane s raznolikim idejama i frakcijama, ali u praksi se mnogi članovi i njihovi razlozi ovakvog djelovanja preklapaju, piše BBC.

Slike prikazuju pojedince povezane s nizom ekstremnih i krajnje desničarskih grupa i pristalicama teorija zavjere, od kojih su mnogi već dugo aktivni na internetu i na skupovima Trumpovih pristalica.

Jedna od najupečatljivijih slika, koja se brzo proširila po društvenim mrežama, prikazuje čovjeka lica oslikanog u bojama američke zastave, koji na glavi nosi krzneni šešir i rogove i drži američku zastavu.

Identificiran je kao Jake Angeli, popularni pristalice neutemeljene teorije zavjere pod nazivom QAnon. Sebe naziva QAnon Šamanom.

Prema tvrdnjama pokreta QAnon, koji je nastao na internetu, međunarodna pedofilska elita otima i zlostavlja djecu kako bi iz njihove krvi dobili lijek za podmlađivanje. Ova elita, kojoj navodno pripadaju Hillary Clinton i George Soros, pokušava da preuzme dominaciju u svijetu.

Prema ovom mitu, jedna tajna vlada, koja se još naziva “Deep State” ili “Država u državi”, iza kulisa vodi politiku SAD, ali i cijelog svijeta. Na drugoj strani, na strani onih “dobrih” je američki predsjednik Donald Trump koji je poveo bitku protiv “Države u državi”.

Njegovo prisustvo na društvenim mrežama pokazuje da je učestao na događajima koji organizuje pokret QAnon i često objavljuje YouTube videa o veliko-državnim zavjerama.

Slikan je u novembru kako drži govor u Phoenixu u državi Arizona na skupu na kojem je govorio o neosnovanim tvrdnjama da su izbori bili lažni.

Njegova lična Facebook stranica prepuna je slika i memeova koji se odnose na sve vrste ekstremnih ideja i teorija zavjere.

Druga grupa uočena tokom upada u zgradu Capitola bili su članovi krajnje desničarske grupe Ponosni dečki (Proud Boys).

Organizacija je osnovana 2016. godine i antimigrantska je, a svi članovi su muškarci. U prvoj američkoj predsjedničkoj raspravi predsjednik Trump je, odgovarajući na pitanje o bijelcima supremacistima i paravojnim snagama, rekao: “Ponosni dečki – povucite se i budite spremni.”

Pojedinci, koje imaju veliku publiku na internetu, takođe su uočeni na protestima.

Među njima je bila i popularna ličnost na društvenim mrežama Tim Gionet, koji je poznat pod pseudonimom “Baked Alaska”.

Njegov prijenos uživo iz Capitola objavljen na malo poznatoj platformi za streaming, a više hiljada ljudi je gledalo taj video. Također je prikazan kako razgovara s drugim demonstrantima.

Trumpova pristalica, Gionet se proslavio kao internetski trol.

Southern Poverty Law Center, američka neprofitna pravna aktivistička grupa, opisala ga je kao “bijelog nacionalistu”, etiketu koju je osporio u komentaru za The Insider.

YouTube je zabranio njegov kanal u oktobru nakon što je objavio video snimke na kojima maltretira radnike u radnjama i odbija nositi zaštitnu masku za vrijeme pandemije koronavirusa.

Ostale platforme koje su prethodno zatvorile njegove račune uključuju Twitter i PayPal.

Na fotografiji koja je postala viralna prikazan je čovjek koji je upao u ured visoke demokratske političarke Nancy Pelosi. Na fotografiji, on sjedi za njenim stolom s nogama ispruženim preko stola. On je identificiran kao Richard Barnett iz Arkansasa.

Ispred zgrada Capitol Hilla, rekao je za New York Times da je uzeo kovertu iz Pelosinog ureda i rekao da je ostavio poruku u kojoj je napisao psovke.

Izvještaji lokalnih medija navode da je Barnett umiješan u grupu koja podržava prava na oružje i da je intervjuisan na skupu ‘Stop krađi’ nakon predsjedničkih izbora – pokretu koji je odbio prihvatiti pobjedu Joea Bidena i podržava predsjednikove neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari.

U intervjuu na skupu koji su organizirali ‘Angažirane patriote’ rekao je: “Ako vam se ne sviđa, pošaljite nekoga po mene, jer neću lako odustati.”

Grupa povezana s Barnettom održala je prikupljanje sredstava u oktobru, a cilj akcije je bio nabavka tjelesnih kamera za lokalnu policijsku upravu, navodi lokalni list Westside Eagle Observer.