Globus

Koalicija pod američkim vodstvom ubila 54 civila u Siriji i Iraku

02/12/2016

Koalicija pod američkim vodstvom ubila je 54 civila između 31. marta i 22. oktobra u zračnim udarima po ciljevima Islamske države u Siriji i u Iraku, povećavajući broj civilnih žrtava na 134 od početka kampanje u 2014., saopćio je Pentagon.

– Civilne pogibije desile su se u šest zračnih udara u Siriji i u jednom u Iraku tokom tog perioda, navodi se u saopćenju Pentagona i dodaje da su neke od žrtava bile “neizbježne”. Još tri izvještaja primljena u oktobru su pod procjenama, saopćio je Pentagon.

Najpogibeljniji zračni udar desio se 18. jula 2016. u blizini sirijskog grada Manbija u kome su ubijena 24 civila, dok je istovremeno poginulo stotinjak militanata Islamske države, navodi Pentagon.

Pentagon također tvrdi da su ubijeni civili bili ljudi “koji su bili pomiješani s borcima” u poznatoj regiji za izvođenje napada Islamske države u kojoj nijedan civil nije uočen u periodu od 24 sata prije udara.

Brojke Pentagona proturječe procjenama londonske organizacije za ljudska prava Amnesty International da je tristotinjak civila ubijeno u 11 koalicijskih zračnih udara samo u Siriji, prenosi Xinhua.

Komentari