Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Austrija ukida "lockdown"

Kod frizera samo s testom, prostitutke mogu “raditi od kuće” bez uslova

Pritužbe frizera na nova pravila osvanule su u austrijskim novinama s posebnim naglaskom na teškoće u testiranju u ruralnim područjima

Austrijski frizerski saloni otvoreni su u ponedjeljak nakon što je vlada djelomično ublažila svoj treći lockdown, no preduslov je za novu frizuru – negativan test na koronavirus.

Nakon mjesec i po dana otvorene su trgovine, muzeji i škole. Učenici se moraju testirati dva puta sedmično ako žele pohađati nastavu u razredu.

Povećana potražnja za testiranjem bila je vidljiva na punktovima u Beču. Čak je nedavno otvoreni centar za testiranje u slavnoj palači Schoenbrunn uveo nove boksove za testiranje predvidjevši navalu.

Dočekujući prve mušterije nakon nekoliko sedmica, bečka frizerka Susanne Schreiber rekla je:

“S jedne strane osjećam olakšanje što mogu ponovno raditi, no istovremeno svojevrsnu prepreku predstavljaju obavezni testovi, što neki klijenti ne prihvaćaju dobro.”

Pritužbe frizera na nova pravila osvanule su u austrijskim novinama s posebnim naglaskom na teškoće u testiranju u ruralnim područjima.

Prva mušterija frizerke Susanne Schreiber na vratima salona pojavila se tačno u devet. Predstavila se samo kao Martina.

“Jako, jako sam sretna što mogu opet doći na frizuru”, rekla je 49-godišnjakinja. Dodale je da joj obavezan test ne smeta.

“Moji su roditelji u rizičnoj grupi i moram se testirati svaki put prije nego što im odlazim u posjetu”, objasnila je.

I susjedna Slovenija uvela je isto pravilo, no ono nije nije šire prihvaćeno u ostalim evropskim državama.

Bordeli i barovi

Od ponedjeljka je u Austriji dozvoljen ponovni rad frizerima, maserima, kozmetičarima kao i “pružateljima seksualnih usluga”, ali pod određenim uslovima.

Noćni barovi i “javne kuće” trenutno su još uvijek zatvoreni i smatraju se objektima za razonodu. Ulična prostitucija bila bi dopuštena nakon 20 sati, ali ona pada u vrijeme ograničenja izlaska.

Sastanci s prostitutkama u stanovima su mogući – ali samo uz FFP2 maske ili negativan korona test. I to, ako mušterija dolazi u stan prostitutke. Ukoliko pak prostituka dolazi u stan mušterije, test ili maska nisu obavezni.

Također, kućne posjete radi bavljenja prostitucijom dozvoljene su samo u Beču, Donjoj Austriji, Gradišću i Štajerskoj. U stanovima ne smiju živjeti maloljetnici. U Koruškoj, Tirolu, Salzburgu, Gornjoj Austriji i Vorarlbergu zabranjen je “seksualni rad” izvan javnih kuća.