Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Kofi Annan bit će sahranjen 13. septembra u Gani

24/08/2018

Bivši čelnik Ujedinjenih nacija (UN) i dobitnik Nobelove nagrade za mir Kofi Annan bit će sahranjen u svojoj rodnoj zemlji Gani 13. septembra, saopćio je u petak predsjednik te zapadnoafričke države.

Nana Akufo-Addo saopćio je članovima Annanove porodice da će sahrana biti državna “koja će oličavati Annanov status globalne ikone, diplomate i državnika”.

Annan je umro u švicarskoj bolnici prošle subote u 80. godini.

Nakon što je ostvario karijeru u Ujedinjenim nacijama, Annan je služio dva mandata kao čelnik Svjetske organizacije u New Yorku od 1997. do 2006. godine i nakon toga se povukao u švicarsko selo u blizini Ženeve. Njegova fondacija, osnovana prije 19 godina, promovira dobru vladavinu i transformaciju afričke poljoprivrede.

Annan i Ujedinjene nacije podijelili su Nobelovu nagradu za mir 2001. godine, koju su dobili za napora na reformama Svjetske organizacije i davanja prioriteta pitanju ljudskih prava, podsjeća agencija Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.