Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kosovo

Koja je veza kamiona sa barikade u Banjskoj i Milana Radoičića?

kamion barikada kosovo
Foto: Sandra Cvetković (RFE/RL)

Radoičića vlasti Kosova optužuju za organizaciju i učešće u napadu na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj, a i ranije ga je zvanična Priština dovodila u vezu sa kriminalnim aktivnostima

Među tragovima sukoba kosovske policije sa naoružanim napadačima u Banjskoj, na sjeveru Kosova, na ulazu u selo stoji oštećen kamion sa logom jedne firme iz Srbije.

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao nezavisno da potvrdi da li je firma “VS Energy”, čije je ime ispisano na vratima kamiona, vlasnik tog vozila.

Ali, istraživanje RSE je dokazalo poslovne veze te firme sa Milanom Radoičićem, potpredsjednikom Srpske liste – vodeće partije Srba na Kosovu koja uživa podršku zvaničnog Beograda.

Radoičića vlasti Kosova optužuju za organizaciju i učešće u napadu na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj, a i ranije ga je zvanična Priština dovodila u vezu sa kriminalnim aktivnostima.

Firma “VS Energy” je poslovni partner sa putarskim preduzećem “Novi Pazar-put”, čiji su vlasnici Radoičić, biznismen sa sjevera Kosova Zvonko Veselinović i njegov brat Žarko Veselinović.

Kamion sa obilježjem firme “VS Energy” je, prema navodima policije Kosova, jedno od vozila koje je služilo oružanoj grupi da u noći između subote i nedelje, 24. septembra blokira put ka selu.

Nakon što je policija, kako je saopšteno, pokušala da ukloni barikadu, policijski službenici su napadnuti.

Ubijen je policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povrijeđeno.

Kasnije su u razmjeni vatre u Banjskoj ubijena trojica napadača srpske nacionalnosti.

Kakve su veze kamiona sa barikade sa firmom u Srbiji?

Na narandžastom građevinskom kamionu, kiperu marke volvo, pored probušenih guma i razlupanih stakala, pažnju privlače tamna latinična slova na vratima – ime i logo firme “VS Energy”.

Logo “VS Energy” je RSE uočio na fotografijama i snimcima nastalim nakon što su mediji pušteni u Banjsku 27. septembra, nakon trodnevne policijske blokade.

Na vratima je ispisana adresa sjedišta firme u Beogradu i broj telefona sa pozivnim brojem Srbije.

Firma VS Energy nije odgovorila na pitanja RSE upućena mejlom da li je kamion i dalje u njihovom vlasništvu i kakve su veze te firme sa barikadom u Banjskoj.

Predstavnik “VS Energy” koji se javio na zvanični broj telefona firme, rekao je da nema dovoljno podataka i da će se redakciji javiti neko upućeniji.

Do objavljivanja ovog teksta više niko nije odgovarao na pozive RSE.

Na pitanje imaju li saznanja u čijem su vlasništvu kamioni korišteni u blokadi i da je poznato kako su dospjeli na Kosovo, za RSE nisu odgovorili ni iz kosovske policije.

Zvonko Veselinović, kao ni Milan Radoičić, nisu bili dostupni za komentar.

RSE nije uspio nezavisno da utvrdi da li je kamion, uslikan na ulazu u Banjsku, bio u vlasništvu firme “VS Energy” u momentu napada na kosovsku policiju.

Na fotografijama vozila nisu vidljive registarske oznake.

Kako je pokazala analiza RSE, podaci ispisani na vratima kamiona iz Banjske poklapaju se sa podacima sa zvaničnog sajta firme koja je u privrednom registru Srbije zavedena pod imenom “VS Energy 2015 DOO”.

Kakve su veze firme sa Radoičićem i Veselinovićem?

“VS Energy” je poslovni partner sa putarskom firmom “Novi Pazar-put”, koja je u vlasništvu braće Zvonka i Žarka Veselinovića i Milana Radoičića.

U januaru 2023. dobili su tender za održavanje ulica i puteva u opštini Vrnjačka Banja, podaci su sa portala javnih nabavki koje je analizirao RSE.

Na konkursu za taj posao zajedno su dali ponudu.

Da dvije kompanije sarađuju može se vidjeti i iz finansijskog izvještaja firme “VS Energy” za 2022. godinu.

Ukupni prihodi od prodaje proizvoda i usluga firme “VS Energy” za prošlu godinu, bili su nešto više od 880 miliona dinara ili 7,5 miliona eura.

Kako se navodi u napomenama uz finansijske izveštaje, gotovo 2 miliona eura je prihod koji se odnosi na “podizvođačke usluge za firme Energotehnika i Novi Pazar-put na izgradnji dalekovoda”.

Nije precizirano kolika je transakcija sa firmom “Novi Pazar-put”, koja je u vlasništvu braće Veselinović i Milana Radoičića od januara 2020. godine.

I firma i vlasnici su od decembra 2021. pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zbog sumnji na organizovani kriminal i korupciju.

Tada je američko ministarstvo finansija uvelo sankcije protiv još 10 građana i više od 20 firmi koje se dovode u vezu sa Radoičićem i braćom Veselinović.

Međutim, Srbija, koja nema međunarodnu obavezu da se tim sankcijama pridruži, na mjere SAD se ne obazire.

Istraživanje RSE je pokazalo da je firma “Novi Pazar-put” višestruko uvećala zaradu otkako su je preuzeli Veselinović i Radoičić i sklapala milionske poslove sa državom – pored ostalog, više ugovora za održavanje i izgradnju lokalnih puteva.

Na jednom od tih ugovora, “VS Energy” se pohvalila saradnjom sa firmom “Novi Pazar-put”.

“VS Energy” je u decembru 2020. i februaru 2021. godine, kako je pokazala analiza RSE, na svom Instagram profilu objavljivao fotografije mašina na gradilištu, sa opisom “izvođenje radova na pristupnim saobraćajnicama na lokaciji Voćareve Livade” u Kraljevu.

Izgradnja saobraćajnica u naselju Voćareve Livade, gdje se grade stanovi za pripadnike snaga bezbjednosti, posao je vrijedan 2,6 miliona eura kojeg je “Novi Pazar-put” dogovorio sa gradom Kraljevo.

Ko je vlasnik VS Energy?

“VS Energy” je građevinska firma sa sjedištem u naselju Novi Beograd. Glavna djelatnost im je “izgradnja stambenih i nestambenih zgrada”.

Od 2020. godine, vlasnica i direktorka firme je Vidosava Pandrc.

A među ranijim zastupnicima firme, pojavljuje se ime Miloša Pandrca, osuđenog za šverc droge u postupku protiv klana Darka Šarića.

Miloš Pandrc je bio među zastupnicima firme od 2015. do januara 2018. godine.

Kako su mediji izvijestili 2012. godine, Pandrc je bio među šestoricom koji su se sa Tužilaštvom za organizovani kriminal nagodili i priznali učešće u švercu više od dvije tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu u oktobru 2009. godine, u zamjenu za blaže zatvorske kazne.

Pandrc je tada dobio kaznu od deset i po godina zatvora.

Mediji su tada prenijeli i izjavu tužioca, u kojoj je potvrdio da je Pandrc priznao da je bio pripadnik Šarićeve grupe za koju je krijumčario kokain na području Brazila 2008. i u Urugvaju oktobra 2009., koji je zaplijenjen u akciji “Balkanski ratnik”.

“VS Energy”, prema podacima privrednog registra Srbije, ima i tri ogranka – dva u okolini Vrnjačke Banje, gdje je bilo i prvo sjedište firme kada je osnovana, i jedan u Kraljevu.

U Vrnjačkoj Banji, pored ostalog, bave se eksploatacijom šljunka i drugim građevinskim poslovima, a u Kraljevu je fabrika betona.

Kako navode na svom sajtu, raspolažu različitim vozilima za građevinsku delatnost – bagerima, kiperima, šleperima, vozilima za prevoz betona, cisternama i terencima.

Ranije barikade i komunalna vozila

Među teškom mehanizacijom, kojom su predstavnici Srba na sjeveru Kosova krajem jula 2022. napravili barikade i blokirali gotovo sve puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, bila su i vozila gotovo identična onim koja koriste srpske komunalne službe u opštinama na sjeveru Kosova, pokazalo je ranije istraživanje RSE.

Te službe, kao što je Javno komunalno preduzeće (JKP) “Standard” iz Severne Mitrovice, pod kontrolom su Srpske liste, vodeće partije Srba na Kosovu koja je bliska Srpskoj naprednoj stranci (SNS) predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kamere RSE su na barikadama 31. jula i 1. augusta zabilježile i prisustvo radnika preduzeća “Standard”, koji su bili u uniformama.

Predstavnici Srpske liste tada nisu bili dostupni za odgovor šta su radnici i kamioni preduzeća “Standard” radili na barikadama.

Mnogi kamioni na barikadama bili su neobilježeni, neki čak i bez registarskih tablica, a vozači kamiona su uglavnom nosili maske preko lica.

Barikade na sjeveru Kosova su u više navrata postavljane u protekle dvije godine, kada je dolazilo do krize u dijalogu između Beograda i Prištine, zbog više pitanja – kao što su priznavanje ličnih dokumenata i registarskih tablica.

Uklanjane su nakon diplomatske akcije SAD i Evropske unije, pod čijim se okriljem vode pregovori.

Barikade su postavljene i 2011. godine, kako Kosovo ne bi uspostavilo vlast na sjeveru. KFOR je te 2011. godine označio Zvonka Veselinovića kao osobu koja je organizovala postavljanje barikada i izazivanje nereda u tom dijelu Kosova.