Globus

Index.hr

Koje se sve mjere najvjerovatnije popuštaju od 1. februara u Hrvatskoj?

25/01/2021
Foto: Pixsell

Najviše popuštanja bit će u segmentu sporta i rekreacije, ali, kako javlja Index, na stolu je i dalje i otvaranje terasa restorana i kafića

U nedjelju je održan sastanak vlade Hrvatske i Stožera na kojem se razgovaralo o daljnjim koracima kada je riječ o epidemiološkim mjerama.

Naime, 31. januara istječu aktuelne mjere, a na jučerašnjem je sastanku, premda nisu donesene konačne odluke, postignut određeni konsenzus oko blagog popuštanja mjera 1. februara. Najviše popuštanja bit će u segmentu sporta i rekreacije, ali, kako javlja Index, na stolu je i dalje i otvaranje terasa restorana i kafića.

Izgledno otvaranje teretana

Izgledno je da će se u ponedjeljak 1. februara otvoriti teretane, ali to još nije sasvim sigurno. Otvaranje teretana se razmatra jer nema čvrstih znanstvenih dokaza da su one mjesta na kojima se pojačano širi zaraza, a treba podsjetiti i na to da teretane nisu bile u posljednjem nacrtu za zatvaranje krajem novembra kada su se uvodile strože mjere, ali ipak su na kraju uvrštene na popis onoga što se zatvara.

Vrlo je izvjesno da će se istog datuma proširiti krug onih kojima su dozvoljeni treninzi, takmičenja i generalno bavljenje sportom, barem kad je riječ o sportu na otvorenom. Moguće je da se djeci dozvole treninzi u zatvorenim prostorima. Prema aktuelnim mjerama, koje su na snazi do 31. janura, treninzi i natjecanja su dozvoljeni samo za sportaše 1., 2. i 3. kategorije.

Moguće i otvaranje terasa

Kada je riječ o kafićima, najizglednije je da će se od 1. februara dopustiti prodavanje kafa i sličnih napitaka za van. Podsjetimo, žestoke reakcije ugostitelja stizale su upravo na odluku prema kojoj kafići ne mogu prodavati ni kafu za van, ali to mogu kiosci, benzinske pumpe i pekarnice. Restoranima koji su također zatvoreni za goste omogućena je barem dostava, dok su kafići protekla dva mjeseca potpuno zatvoreni.

Kako doznaje Index, još uvijek je u igri otvaranje terasa restorana i kafića od 1. februara. Od resornog Ministarstva, kao i od drugih ministarstva čiji bi sektori mogli biti obuhvaćeni popuštanjem, očekuje se dodatna evaluacija prema kojoj bi trebala biti donesena konačna odluka. Ako doista bude donesena odluka o otvaranju terasa, izgledno je da bi rad bio ograničen, vjerojatno do 22 sata.

Učenici viših razreda osnovne se vraćaju u škole

Učenici viših razreda osnovne škole u veljači bi se vratili u škole, umjesto online nastave koju sad pohađaju.

Na jučerašnjem se sastanku razgovaralo i o ukidanju zabrane privatnih okupljanja ljudi iz više od dva kućanstva, ali, doznaje Index, nije realno da se da odredba ukine.

Konačne odluke o tome što će se popustiti bit će donesene sredinom sedmice, najvjerovatnije u srijedu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.