obilne padavine

Veliki problemi u Srbiji zbog snijega: Hiljade ljudi ostalo bez struje, kolaps u saobraćaju

4706965c-0bd4-431a-a6d2-7266bcf12972

Skoro pola metra novog snijega palo je na području Prijepolja za samo nekoliko sati

Snijeg koji na teritoriji Zapadne Srbije pada od jučer, sinoć je izazvao kolaps u saobraćaju, ali i bez struje ostavio na hiljade ljudi.

Bez napajanja električnom energijom ostali su stanovnici pojedinih naselja u Priboju, Prijepolju i Bajinoj Bašti, prenosi Telegraf.rs.

Srušena stabla

– Oko 80 posto naše općine trenutno je bez električne energije, do prekida u snabdijevanju došlo je uslijed vlažnog snijega koji je prekinuo dalekovod u Beserovini. Ekipe Elektrodistribucije na kratko su uspjele da saniraju kvar, ali vlažan snijeg ponovo je napravio havariju. Put prema Tari je trenutno neprohodan – rekla je za RINU sinoć, Vesna Đurić predsjednica Općine Bajina Bašta.

Skoro pola metra novog snijega palo je na području Prijepolja za samo nekoliko sati. Snijeg je oborio i bor koji se nalazi pored samog platoa Doma kulture u centru Prijepolja i oštetio je dio ulične rasvjete.

– Snijeg je već obijelio puteve u višim dijelovima naše općine. Dali smo nalog firmama kojima su povjereni poslovi zimskog održavanja puteva da krenu na teren i počnu sa čišćenjem. Komunalci će također čistiti gradske ulice. Težak snijeg oborio je drveća na magistralu, pa je noćas (op.a. sinoć) saobraćaj prema Crnoj Gori u prekidu u mjestu Strugovi kod Brodareva. Drveće je padalo i na lokalni put u Prijepolju na dionici od Vakufa prema manastiru Mileševa – kaže prvi čovjek Općine Prijepolje Drago Popadić.

Snijeg već više od osam sati pada i u suvoborskom kraju, na području općine Gornji Milanovac i već je dostigao visinu od 30 centimetara na pojedinim mjestima, međutim, ipak za sada nema prekida saobraćaja. Prema riječima predsjednika Općine Gornji Milanovac, Dejana Kovačevića, sva vozila su od danas popodne na terenu i vrše raščišćavanje snijega na glavnim putnim pravcima.

Kolaps kod Zlatibora

Snijeg ni ovoga puta nije zaobišao podgolijsku varošicu u kojoj za sada nema većih problema, prema riječima prvog čovjeka te Općine.

– Planinski predjeli ove općine prekriveni su vlažnim snijegom, koji zadaje probleme vozačima, ali za sada se uredno vrši isporuka električne energije, međutim zbog velikih količina snijega u toku noći može doći i do većih problema na teritoriji naše općine – rekao je predsjednik Općine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Kolaps uslijed snijega nastao je i na magistralnom putu Zlatibor – Nova Varoš gdje je došlo do poprečivanja kamiona. Preko Borove Glave i Debelog Brda na snazi je zabrana saobraćaja za teretnjake.