Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko će Srbiju koštati ruski veto na rezoluciju o Srebrenici?

U srbijanskom državnom vrhu, prema pisanju beogradskih medija, sutra bi trebalo da počnu konsultacije oko pozicija Srbije u vezi sa rezolucijom o Srebrenici, koju je u Savjetu bezbjednosti UN predložila Velika Britanija.

Pred Srbijom su praktično dvije mogućnosti.

Prva je da se priključi zahtjevima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji će od ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova tražiti da Moskva stavi veto na usvajanje rezolucije.

Druga, da pokuša da u direktnim razgovorima, sa Londonom ili preko neke od članica Savjeta bezbjednosti amandmanima izmjeni tekst dokumenta, koji je u mnogim dijelovima veoma nepovoljan po Srbiju, pišu Večernje novosti.

[pull_quote_right]Velika Britanija, od stalnih članica Savjeta bezbjednosti može da računa da će rezoluciju podržati SAD i Francuska, a također ima i snažnu “glasačku mašinu” među 10 nestalnih članica Savjeta bezbjednosti[/pull_quote_right]

Novosti pišu kako će Srbija narednih dana voditi žestoku diplomatsku ofanzivu na East Riveru, ali i u Beogradu, preko ambasadora ključnih zemalja, kako bi u bilateralnim kontaktima pokušala da objasni svoje stavove.

Prema istom izvoru, Velika Britanija, od stalnih članica Savjeta bezbjednosti može da računa da će rezoluciju, čije se usvajanje planira 7. jula, podržati SAD i Francuska, a također ima i snažnu “glasačku mašinu” među 10 nestalnih članica Savjeta bezbjednosti.

Podršku Srbiji, mogla bi putem veta da pruži Rusija, dok se procjenjuje da će Kina, najvjerovatnije, biti suzdržana.

No, ruska rampa rezoluciji u Savjetu bezbjednosti, po mnogim procjenama, povlači za sobom i određena očekivanja Moskve, prije svega od Beograda.

A, ona su, između ostalog da se Srbija ne priključuje NATO-u, da ostane dosljedna odluci da ne uvodi sankcije, da dozvoli nove ruske investicije i da, kao predsjedavajuća OEBS, pruži pomoć Kremlju u rješavanju ukrajinske krize.