reuters

Koliko Rusiju košta rat u Ukrajini: U aprilu su stvorili deficit u državnom budžetu

konvoj rusija ukrajina

Samo u aprilu Rusija je potrošila 628 milijardi rublji (9,7 milijardi dolara) na vojsku, što je rast od 128 posto u odnosu na april prošle godine, stvarajući deficit u mjesečnom državnom budžetu po prvi put u ovoj godini, prenosi Reuters

Ruska vojna potrošnja porasla je za skoro 40 posto u prva četiri mjeseca u ovoj godini, sudeći po preliminarnim podacima koje je objavilo ministarstvo finansija u srijedu, u skoro tri mjeseca ruske vojne kampanje u Ukrajini.

Rusija je potrošila 1,7 triliona rublji (26,4 milijardi dolara) za vojsku između januara i aprila, skoro polovinu od 3,5 triliona rublji, ili 2,6 posto BDP-a predviđenog za kompletnu 2022. godinu.

Ministarstvo je prvobitno prognoziralo budžetski suficit od jedan posto BDP-a, ili 1,3 triliona rublji za ovu godinu, ali sada očekuje deficit od najmanje 1,6 trilion rublji, suočen s baražom ekonomskih sankcija Zapada bez presedana.

Samo u aprilu Rusija je potrošila 628 milijardi rublji (9,7 milijardi dolara) na vojsku, što je rast od 128 posto u odnosu na april prošle godine, stvarajući deficit u mjesečnom državnom budžetu po prvi put u ovoj godini, prenosi Reuters.