Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivša hrvatska predsjednica

Kolinda Grabar-Kitarović ima novi posao

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Arhiv
Kolinda Grabar-Kitarović

Novu će funkciju bivša hrvatska predsjednica obnašati s bivšim ministrom zdravlja Republike Bocvane Joyem Phumaphijem, koji je tu funkciju preuzeo u septembru 2022.

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović postala je dopredsjedavajuća Odbora za globalnu pripremljenost za zdravstvene krize, a na tu su je novu funkciju imenovali čelnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Svjetske banke, piše u srijedu Jutarnji list, a prenosi Hina.

“Radujem se vođenju Odbora kako bismo postigli zajednički cilj da svijet učinimo sigurnijim od utjecaja pandemija i drugih hitnih zdravstvenih situacija”, rekla je Grabar-Kitarović nakon što je u ponedjeljak preuzela funkciju dopredsjedavajuće u Odboru za globalnu pripremljenost na zdravstvene krize (The Global Preparedness Monitoring Board).

Nije krila oduševljenje

“Oduševljen sam što je bivša predsjednica Grabar-Kitarović pristala biti supredsjedavajuća u Odboru. Donijet će iskustvo u rješavanju nekih od najvećih svjetskih izazova. Pripremanje za pandemiju jedan je od takvih izazova i Odbor će biti obogaćen njezinim iskustvom”, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Novu će funkciju bivša hrvatska predsjednica obnašati s bivšim ministrom zdravlja Republike Bocvane Joyem Phumaphijem, koji je tu funkciju preuzeo u septembru 2022.

Iznimno iskustvo

U objašnjenju imenovanja Grabar Kitarović na tu poziciju iz WHO-a su istaknuli da ima iznimno iskustvo u vanjskoj politici i kompleksnim multilateralnim procesima te znanje o političkim pregovorima, podržavanju i donošenju pravilnika potrebnih za promjene na globalnoj razini.

Odbor u koji je ušla Grabar-Kitarović osnovali su 2018. Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska banka kao nezavisno nadzorno tijelo zaduženo za procjene globalne spremnosti za hitne zdravstvene situacije. U svom prvom izvješću 2019. predvidjeli su neposrednu prijetnju velike respiratorne pandemije zbog koje će umrijeti milijuni ljudi, a koja će teško pogoditi i gospodarstvo.