Kolinda Grabar-Kitarović u Jasenovcu: Hrvatska osuđuje zločine počinjene u ovom logoru

kolinda – jasenovac

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je jutros Spomen-područje Jasenovac kako bi odala počast žrtvama, javlja Anadolu Agency (AA).

U službenom priopćenju Ureda predsjednice Hrvatske navodi se kako je predsjednica Republike u knjigu dojmova upisala:

“Posjet Spomen-području logora Jasenovac uvijek priziva osjećaje dubokog žaljenja zbog zločina koji su se ovdje dogodili i pijeteta prema svim nevinim žrtvama. Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Republika Hrvatska kao demokratska država, nastala na zasadama svih pozitivnih vrijednosti povijesne borbe hrvatskoga naroda za slobodu, među kojima je i antifašizam, bespridržajno osuđuje zločine počinjene u ovom logoru te s poštovanjem trajno čuva sjećanje na sve njegove stradalnike, u jedinstvenoj opredijeljenosti za poštovanje ljudskih prava svih svojih građana, kao jamstva napretka i mira.”

U pratnji Predsjednice Republike bio je Ivan Zvonimir Čičak, izaslanik Predsjednice na državnoj komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac koja će se održati u nedjelju, 22. travnja 2018. godine.

I ove godine u Jasenovcu se održavaju tri odvojene komemoracije, s tim da su predstavnici židovske zajednice u Hrvatskoj komemoraciju održali prošlog tjedna, a predstavnici Vlade i ostalih državnih struktura će komemoraciju održati u nedjelju.