Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolinda Grabar-Kitarović uputila je pismo Majkama Srebrenice

kolinda srebrenica

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je pismo Majkama Srebrenice u povodu prvostepene presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u kojoj poručuje kako presuda nije ispunila “sva vaša i naša očekivanja”, ali je “povijesna presuda genocidu, zločinima, deportacijama, silovanjima i etničkom čišćenju”.

“Drage majke Srebrenice, obraćam vam se danas kao državnica i kao majka, iz dna duše. Jučer izrečena prvostepena presuda Radovanu Karadžiću na sudu u Haagu nije ispunila sva vaša i naša očekivanja, a sasvim sigurno neće umanjiti tugu i bol zbog gubitka vaših najbližih”, stoji u pismu hrvatske predsjednice u povodu presude kojom je Karadžić u četvrtak proglašen krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na 40 godina zatvora.

Ipak, ističe Grabar-Kitarović, ovo je povijesna presuda genocidu, zločinima, deportacijama, silovanjima i etničkom čišćenju. “Isto tako, ovo je jasna poruka svima koji se i danas upuštaju u zločinačke pothvate protiv čovječnosti i međunarodni terorizam utemeljen na rasnoj i vjerskoj netrpeljivosti, kako neće proći nekažnjeno”, poručuje predsjednica.

“Drage majke, zločini genocida u Srebrenici ostat će trajna mrlja europske i svjetske politike. Vjerujem kako će svi drugi naredbodavci i počinitelji zločina u konačnici biti pravedno osuđeni. S cijelim hrvatskim narodom u mislima sam s vama”, stoji u pismu predsjednice Republike majkama Srebrenice.