Kolinda Grabar-Kitarović: Žena danas mora raditi kao konj

kolinda grabar kitarovic govor

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u srijedu u Vatikanu, u govoru o položaju žena u današnjem društvu i politici, da se žena danas mora “ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica, a raditi kao konj”.

Grabar-Kitarović, koju bi u četvrtak u audijenciju trebao primiti papa Franjo, kazala je u predavanju na Antonianumu da je u današnjem svijetu teško biti žena čak i ako si na visokom položaju.

[pull_quote_right]Grabar-Kitarović u četvrtak bi trebala razgovarati s papom Franjom na audijenciji u Papinskoj kući[/pull_quote_right]

Ona je podsjetila da je i sama “prva izabrana hrvatska predsjednica”, te da je bila i “prva ministrica vanjskih poslova, prva veleposlanica u SAD-u, a onda i prva žena na visokom položaju u NATO-u”.

Osvrnula se i na težak položaj žena u nekim zemljama poput Afganistana, te ustvrdila da su i intelektualci puni predrasuda.

“Postoje mjesta gdje život žene vrijedi manje od života krave ili koze… Puno predrasuda vidim i kod liberala i kod onih koji se nazivaju progresivnim i intelektualnim. Ne mogu izbrojiti koliko su me puta u prošloj kampanji pitali može li žena pobijediti i biti izabrana i može li obavljati dužnost predsjednice”, rekla je Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović u četvrtak bi trebala razgovarati s papom Franjom na audijenciji u Papinskoj kući, a nakon toga bi se trebala sastati s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Kako se očekuje, hrvatska predsjednica trebala bi pozvati papu Franju u posjetu Hrvatskoj.