Odnio 220.000 života: Kolumbijska vlada i FARC okončali 50-godišnji rat

colombia-farc-attack-soldiers

Predstavnici kolumbijske vlade i Revolucionarnih snaga Kolumbije (FARC) na Kubi su potpisale historijski mirovni sporazum o okončanju pedesetdvogodišnjeg rata u Kolumbiji.

Mirovni pregovori su od novembra 2012. godine vođeni u kubanskom glavnom gradu Havani, a sukobljene strane saopćile su da su postigle konačni sporazum o prekidu sukoba.

Mirovni sporazum je u ime delegacije vlade Kolumbije potpisao Humberto de la Calle, a u ime FARC-a Ivan Marquez.

“Javnosti objavljujemo da smo postigli konačni mirovni sporazum o uspostavi trajnog mira“, navodi se u zajedničkoj izjavi pregovaračkih delegacija suprotstavljenih kolumbijskih tabora.

Šef vladine delegacije Calla izjavio je sa je kolumbijska vlada “ostvarila svoj cilj“.

Nakon potpisivanja mirovnog sporazuma, delegacije su također, najavile novi sastanak i razgovore o rješavanju političke krize u Kolumbiji, a susret će biti održan krajem septembra ili početkom oktobra.

Glasnogovornica kolumbijske vlade Marcele Duran je 23. juna ove godine saopćila da su pregovaračke delegacije postigle dogovor i primirju i predaju oružja, ali procedura implementacije i odobravanje istog nije proveden. Pomak u pregovorima postignut je 5. augusta kada su strane preuzele dodatne obaveze.

Očekuje se da Ujedinjene nacije angažiraju posebnu misiju koja će u Kolumbiji nadgledati implementaciju potpisanog mirovnog sporazuma. Proces će pratiti i arbitražni tim Zajednice zemalja Latinske Amerike i Kariba (CELAC).

Pobunjenički pokret FARC se nalazi na listi terorističkih organizacija u SAD-u i Evropskoj uniji, a riječ je o militantnom pokretu koji je u jeku snage imao više od 17.000 naoružanih boraca, a trenutno broji oko 7.000 militanata.

U protekle 52 godine sukoba između vladinih snaga i militanata FARC-a u Kolumbiji je poginulo više od 220.000 ljudi, a raseljeno je više od šest miliona stanovnika.

Iz Bijele kuće je saopćeno da je predsjednik SAD-a Barack Obama telefonski razgovarao sa kolumbijskim kolegom Juanom Manuelom Satosom i čestitao mu na pozitivnom ishodu mirovnih pregovora.

Obama i Santos su dogovorili da u narednom periodu nastave zajedničke napore u borbi za suzbijanje organiziranog kriminala i trgovine drogom.