Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pojačavaju snage

Komandant NATO-a za Evropu svjedočio pred Kongresom o stanju na Kosovu i u BiH

cavoli
FOTO: Screenshot
General Cavoli

U svojoj izjavi je rekao da etničke tenzije u Bosni i Hercegovini također imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana

Američki general Christopher Cavoli, komandant NATO snaga za Evrope svjedočio je danas pred američkim Kongresom.

“Važno je prepoznati da se i druge stvari događaju u Evropi koje nisu dobre za nacionalne interese SAD-a.Također, nisu nepovezane sa ratom u Ukrajini. Prvo što smo uradili je što smo odlučili uraditi nešto unutar NATO-a po pitanju rezervnih snaga”, naveo je Cavoli.

U nastavku je rekao da se to odnosi prvenstveno na snage koje su raspoređene unutar misije na Kosovu (KFOR) i u BiH (Misija EUFOR Altea).

“Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba, ne samo brojnije snage, nego i jače snage. U procesu smo i nacije su prilično velikodušne. Dovest ćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi”, dodao je Cavoli.

“Posebno velikodušna po ovom pitanju je bila Francuska i ovim putem im se zahvaljujem. Francuska je stavila bataljon u operativno stanje. Ove sedmice su tenzije značajno veće. Pokrenuli smo barem dvije fokusirane misije kako bismo povećali prikupljanje informacija da bismo što bolje razumjeli šta se događa u obje zemlje”, dodao je Cavoli, i ptvrdio da je francuski Charles de Gaulle stigao u Jadran.

U svojoj izjavi je rekao da etničke tenzije u Bosni i Hercegovini također imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana.

“Aktivnosti Rusije na podsticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i spriječe produbljivanje veza sa EU i NATO-om. Etno-nacionalistička politika sprječava Bosnu i Hercegovinu da usvoji prijeko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unaprijedile njene euroatlantske integracije. Većinski srpski entitet u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska, nastoji oslabiti državne vlasti i oslabiti odnose sa EU i NATO-om, istovremeno održavajući bliske veze s Rusijom”, stoji u Cavolijevoj izjavi.