Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komandant peshmergi Mustafa: ISIL posjeduje hemijsko oružje

isil

Član politbiroa iračke Unije patriota kurdistana (KYB) i komandant oružanih snaga Kurdske samouprave na sjeveru Iraka peshmergi Sheikh Jafer Mustafa tvrdi da teroristička organizacija ISIL posjeduje rakete sa hemijskom oružjem i upozorava da su regije u blizini Kirkuka i Erbila u velikoj opasnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovoru s novinarom AA, Mustafa je upozorio da je ISIL u niz navrata prijetio da će izvesti napade hemijskim oružjem.

“Prema prikupljenim obavještajnim podacima ISIL posjeduje rakete s bojevim glavama koje sadrže hemijsko oružje. U opasnosti su regije kod Kirkuka i Erbila koje su u dometu artiljerijskih baza terorista. ISIL bi mogao upotrijebiti svoje oružje koje ima kada dođe pred sami slom te organizacije”, kazao je Mustafa.

Ističući kako nisu poznati dometi raketnih projektila ISIL-a, Mustafa je kazao da ISIL odveć izvodi napade hemijskim oružjem na područjima u kojima je primoran na povlačenje, a da se posljednji takav primjer desio prošle sedmice u gradu Tuzhurmatu.

Osvrnuvši se i na pripreme operacije za oslobađanje Mosula kojeg pod kontrolom od juna 2014. godine drži ISIL. Mustafa je kazao da su peshmerge odveć završile sve potrebne pripreme i da će upravo peshmerge imati jednu od ključnih uloga u toj operaciji.

“Svima je jasno da će oslobađanje Mosula značiti i konačni kraj ISIL-a u Iraku”, zaključio je Mustafa.