Globus

zaključena istraga

Komisija UN-a potvrdila da su ratni zločini počinjeni u Ukrajini

23/09/2022
Foto: Screenshot

"Bili smo iznenađeni velikim brojem pogubljenja u područjima koja smo posjetili. Komisija trenutno istražuje takve smrtne slučajeve u 16 gradova i naselja", rekao je Erik Mose, predsjedavajući komisije

Tim stručnjaka kojeg je oformilo najviše tijelo UN-a za ljudska prava objavilo je u petak da su u Ukrajini zaista počinjeni ratni zločini, navodeći bombaške napade u civilnim područjima, pogubljenja, mučenja i seksualno nasilje nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je započela prije skoro sedam mjeseci, javlja AFP.

Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija okupilo je stručnjake u posebnu Istražnu komisiju za Ukrajinu, a do sada su se fokusirali na četiri regije – Kijev, Černihiv, Harkov i Sumi.

Predstavljajući svoje najopsežnije nalaze do sada, citirali su svjedočenja bivših zatočenika o premlaćivanju, mučenja strujom i prisilnim skidanjima zatočenika u ruskim objektima, te izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog pogubljenja u četiri regiona.

– Bili smo iznenađeni velikim brojem pogubljenja u područjima koja smo posjetili. Komisija trenutno istražuje takve smrtne slučajeve u 16 gradova i naselja – rekao je Erik Mose, predsjedavajući komisije.

Rekao je da je njegov tim primio i dokumentirao “vjerodostojne navode u vezi sa još mnogo slučajeva pogubljenja”.

Istražitelji su obišli 27 gradova i naselja, kao i grobnice i centre za zatočenje i mučenje; intervjuirali su više od 150 žrtava i svjedoka; i sastali su se sa zagovaračkim grupama i vladinim zvaničnicima, rekao je on.

– Na osnovu dokaza koje je prikupila komisija je zaključila da su u Ukrajini zasigurno počinjeni ratni zločini – rekao je Mose, ne precizirajući koja strana je počinila navodne zločine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.