Globus

Komšije o teroristi: Niste smjeli da ga provocirate

15/11/2015

Omar Ismail Mostefai je bio poznat policiji kao sitan kriminalac, nije bio pod prismotrom policije i gotovo neometan je izvršio teroristički napad u Parizu.

O tome kakav zločin je počinio u koncertnoj hali Bataclan svjedoči i činjenica da je slučajno identifikovan. Istražitelji su pronašli odsječeni prst u gomili tijela stradalih ljudi, a ispitivanjem je utvrđeno da pripada njemu, 30-godišnjaku koji je 21. novembra trebalo da proslavi 31. rođendan.

Ubrzo potom, uhapšeni su njegovi otac i brat.

“Ovo je ludo, ovo je ludilo… Bio sam u Parizu u petak, čuo sam da se dogodilo veliko sr*nje”, naveo je brat teroriste, prije nego što se samostalno prijavio policiji.

On je rekao da je prekinuo kontakt sa bratom prije nekoliko godina. Naveo je da je znao da njegov brat ima kriminalni dosije, ali i da nikada nije mogao da zamisli da će Omar postati radikalni terorista.

“Posljednje što znam o njemu je da je išao u Alžir sa porodicom… Pozvao sam i majku; ne izgleda mi kao da je išta znala o tome”, naveo je on.

Novinari Guardiana su posjetili Courcouronnes, naselje na obodu Pariza, koja se nalazi na 26,4 kilometra od centra Pariza, u okviru grada Évry, koji je formiran ‘60. godina u okviru koncepta “novi gradovi”, na terenu na kom ranije nije postojalo gradsko naselje.

Odrastao je u dijelu grada koje je etnički podijeljen, sa veoma mladom populacijom i velikim procentom socijalnih slučajeva. Blokovi zgrada pored kanala su mnogo mirniji od onih koji se nalaze u gradu Evry, o kome je nedavno govorio francuski premijer Manuel Valls.

Vijest da je Mostefai učestvovao u terorističkom napadu zatekle su njegove komšije u svakodnevnim, redovnim aktivnostima.

“Nije bio problematičan, ali je držao do sebe. Niste smjeli da ga provocirate, zato što ste znali da će znati da odgovori, ali nije bio neko ko traži probleme. Bio je miran, ne biste ga primjetili, nije se isticao”, naveo je stanovnik Courcouronnes koji nije želio da kaže svoje ime.

Prema njegovim riječima, Mostefai je išao redovno u džamiju, ali nije važio za osobu koja je veoma ozbiljna što se tiče religije.

“Veoma sam iznenađen što je on učestvovao u terorističkim napadima… Veoma”, ističe on.

https://www.youtube.com/watch?v=RRs7_oFHNHY

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.