Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Epidemiolog

Kon: Kraj epidemije u Srbije do sredine maja, čini se da virus slabi

Predrag-Kon

Srbijanska vlada donijela je danas odluke kojima se mjere uvedene zbog pandemije djelomice ublažavaju

Kraj epidemije koronavirusa u Srbiji može se očekivati između njene 10. i 12. sedmice, ocijenio je u utorak član kriznog štaba srbijanske vlade dr. Predrag Kon, a srbijanska vlada od utorka je djelomice ublažila restriktivne mjere uvedene zbog pandemije.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji registriran je 6. marta, a vanredno stanje uvedeno je 15. marta, pa bi se najavljeni kraj epidemije, po Konovim riječima, mogao očekivati u razdoblju od početka do sredine maja, prenosi Hina.

Srbijanska vlada donijela je danas odluke kojima se mjere uvedene zbog pandemije djelomice ublažavaju, uz skraćenje policijskog sata te postupno otvaranje pojedinih trgovina, tržnica i obrtničkih djelatnosti.

Kon je za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekao da će i nakon ukidanja vanrednog stanja i unatoč slabljenju virusa neke mjere biti zadržane. Također je rekao kako se testiranjem sve više otkrivaju vrlo blagi slučajevi zaraze, čak i asimptomatski, navodeći da je testiranje u socijalnim ustanovama, gdje se pojavila zaraza, među zaposlenima otkrilo da su oni “bez ikakvih simptoma”.

“To znači da je virus uveliko u cirkulaciji, ali izaziva vrlo blago oboljenje ili nikakvo”, ocijenio je Kon, navodeći kako se “čini da virus ozbiljno slabi”.

Komentirajući što bi mogla biti potencijalna prijetnja u sedmoj sedmici pandemije, u kojim se Srbija trenutno nalazi, Kon je ocijenio da opasnost može predstavljati eventualni ekscesni ulaz zaraze u neke zdravstvene ili socijalne ustanove.

“Kada budemo postupno ukidali mjere moramo voditi računa da nas nešto ne iznenadi, neka greška. Dakle, svi oni koji trebaju početi raditi moraju poštivati sve što je već propisano”, poručio je srbijanski epidemiolog, naglasivši da se, uz socijalnu distancu, moraju nositi zaštitne maske i rukavice, uz dezinficiranje ruku i radnog prostora.

Na pitanje kada se u Srbiji može očekivati kraj epidemije, Kon je ocijenio da bi se o tome moglo govoriti nakon izlaska iz osme sedmice.

“Negdje 10. do 12. sedmice se može očekivati da više nema nikakve epidemije, ali da nestane virus – to je sve manje vjerovatno. Pratit će se njegovo prisustvo i tokom toplijih dana, ali neće biti epidemije”, objasnio je Kon.

Srbija je u sadašnju, sedmu sedmicu epidemije ušla s ukupno 6.630 oboljelih od covida-19 te sa 125 umrlih koji su bili zaraženi virusom.