Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko je Andrew Tate

Kontroverzni influenser uhapšen zbog sumnje na trgovinu ljudima i silovanje, presudila mu pizza

andrew tate ss

Uprkos kontroverznim izjavama i teškim optužbama, krajem prošle i početkom ove godine počeo je njegov uspon na društvenim mrežama. Sam je sebe opisao kao seksistu i ženomrsca te je izjavio kako je ženama mjesto u kući i da ne znaju voziti

Juče je u Bukureštu uhapšen kontroverzni influencer i bivši profesionalni kickbokser Andrew Tate. Priveden je sa svojim bratom i još dvojicom Rumunja, a sumnjiči ih se za trgovinu ljudima, silovanje i formiranje organizirane kriminalne skupine, prenosi Index.hr.

Andrew Tate (36) je tokom ove godine postao sveprisutan na društvenim mrežama. Brojne kontroverzne izjave osigurale su mu viralnost. Ovaj bivši profesionalni kickbokser, punog imena Emory Andrew Tate III., rođen je u SAD-u. Njegov otac je šahist Emory Tate, a majka mu je Britanka. Nakon razvoda roditelja preselio se u Luton u Velikoj Britaniji.

Tate se kao dijete bavio šahom, a 2005. godine počeo se baviti borilačkim vještinama. Iz profesionalnog sporta povukao se osam godina kasnije, 2013. Prilično je uživao u uspješnoj kickboxing karijeri i osvajao je naslove prvaka. Prvi put je postao poznat izvan sporta kada se pojavio u Big Brotheru 2016. godine u Velikoj Britaniji.

Osnivanje Hustler's Universityja

No tada se na internetu pojavio video u kojemu Tate tuče ženu remenom pa je Andrew izbačen iz Big Brothera. Tate je tvrdio da je to udaranje bilo dio uloge na koju je žena u videu pristala. I žena iz videa zanijekala je da je bilo zlostavljanja.

“Izrezali su zvuk iz videa jer se ona na njemu smije. Odrezali su i kraj videa, gdje ona uzima remen i uzvraća mi udarac dok se oboje smijemo. Kakvo sranje. To je bilo 2012. godine i zabavljali smo se”, rekao je svojedobno Tate. Na sebe je navukao kritike i zbog komentara na račun seksualnog zlostavljanja.

Uprkos kontroverznim izjavama i teškim optužbama, krajem prošle i početkom ove godine počeo je njegov uspon na društvenim mrežama. Sam je sebe opisao kao seksistu i ženomrsca te je izjavio kako je ženama mjesto u kući i da ne znaju voziti.

Rekao je i da žene pripadaju muškarcu te da muškarci vole 18-godišnjakinje i 19-godišnjakinje jer je vjerovatno da su imale spolne odnose s manje muškaraca, prenosi NBC News. Samoprozvani seksist otvorio je Hustler's University, platformu na kojoj članovi plaćaju mjesečnu članarinu, a cilj joj je podučavanje o temama poput trgovanja kriptovalutama i dropshippinga.

Tate je članove poticao da objavljuju njegove videe u što većem broju kako bi ojačali vidljivost na društvenim mrežama. To mu je i pošlo za rukom s obzirom na broj pretplatnika. Program je naišao na brojne kritike, a Paul Harrigan, profesor marketinga na Univerzitetu Zapadne Australije (University of Western Australia), rekao je da se radi o piramidalnoj shemi, prenosi australski ABC News.

“Žene su vlasništvo muškarca”

Program “affiliate marketinga” (postupka u kojem korisnici, u ovom slučaju njegovi pretplatnici, dobivaju proviziju za sadržaj koji su podijelili na društvenim mrežama) u međuvremenu je ukinut, a Tate je rekao kako program “nema budućnost”.

Međutim, kratki isječci s njegovim govorima, koji su nerijetko sadržavali govor mržnje, postali su sveprisutni na društvenim mrežama, a broj njegovih fanova iz dana u dan je rastao. U snimkama je između ostalog govorio kako su žene vlasništvo muškarca, kako su žrtve silovanja same krive, a često je govorio i o fizičkom nasilju nad ženama te ograničavanju njihova kretanja.

Na TikToku, gdje su njegovi videozapisi algoritmom naširoko proslijeđeni mladim korisnicima, sadržaj označen Tateovim imenom pogledan je više od 12 milijardi puta, prenosi Observer. Taj broj, uprkos tome što su Tateovi profili uklonjeni s brojnih platformi, u stalnom je porastu.

Na Googleu bio popularniji od Trumpa i Kim Kardashian

U julu ove godine se tako njegovo ime na Googleu tražilo više od Donalda Trumpa i Kim Kardashian. Međutim, njegov brzi uspon do slave nije slučajan. Koordinirani napor članova Hustler's Universityja uvelike je pomogao angažmanu, a Guardian piše kako su stručnjaci njihove postupke opisali kao očit pokušaj manipulacije algoritmom.

U manje od tri mjeseca strategija mu je priskrbila ogroman broj pratitelja na internetu i potencijalno mu donijela milione funti. Tateovi kritičari kažu da njegov uspon signalizira porast mizoginije i potencijalne radikalizacije na društvenim mrežama.

Velik događaj za Tatea bila je zabrana pristupa Twitteru. Komentirao je #MeToo pokret rekavši da bi žene trebale “snositi dio odgovornosti” za silovanje, nakon čega mu je zabranjen pristup Twitteru. Elon Musk mu je krajem prošlog mjeseca vratio pristup.

Zabrana kao da je osnažila njegovu popularnost. Pojavio se u InfoWarsu, podcastu teoretičara zavjera Alexa Jonesa, koji mora platiti preko milijardu dolara zbog laži o masakru u osnovnoj školi Sandy Hook.

Našao se i s Donaldom Trumpom mlađim u Trump Toweru, a na Facebooku je objavio sliku s opisom “Porodica Tate u potpunosti podržava Trumpa. MAGA!”

Podsjećamo, glasnogovornik kompanije Meta, koja posjeduje Instagram i Facebook, potvrdio je za NBC News da je firma trajno uklonila Tateove službene račune s platformi društvenih medija zbog kršenja pravila kompanije o opasnim organizacijama i pojedincima. Prije zabrane Tate je imao 4,7 miliona pratitelja na Instagramu.

Život u Rumuniji

Tate se 2017. godine preselio u Rumuniju. Jednom prilikom je izjavio da se odselio zbog sveprisutne korupcije te insinuirao kako bi tamo lakše izbjegao sukob sa zakonom te optužbe za silovanje. “Sviđa mi se ideja da mogu raditi što želim. Volim biti slobodan”, rekao je Tate.

Rumunska policija je u aprilu, kad je počela istraga, upala na njegovo imanje nakon dojave američke ambasade da je 21-godišnja Amerikanka zadržana protiv svoje volje.

Tateovi su privedeni na ispitivanje prije nego što su pušteni i poricali su krivicu. Rumunske su vlasti prošle sedmice rekle da je istraga, koja je kasnije proširena na optužbe o trgovini ljudima i silovanju, u toku. Tate je poricao svu krivicu.

Na imanju nađeno šest žena

Međutim, jučer je situacija kulminirala njegovim hapšenjem. Osumnjičen je za trgovinu ljudima, silovanje i formiranje organizirane kriminalne grupe. Tate će sa svojim bratom Tristanom i još dvojicom osumnjičenih Rumuna biti pritvoren 24 sata, rekli su tužitelji iz jedinice za borbu protiv organiziranog kriminala u izjavi nakon pretresa njihovog doma u Bukureštu.

Čini se kako ga je razotkrila kutija pizze. Naime, Tate je prije nekoliko dana napao Gretu Thunberg preko Twittera, a nakon što mu se Greta narugala, objavio je video u kojem ju je dodatno vrijeđao i pritom napravio kardinalnu pogrešku.

Tate, kojeg policija traži zbog optužbi da je sudjelovao u udruživanju u zločinačku grupu radi trgovine ljudima i seksualnog iskorištavanja žena, u jednom trenutku na snimci govori da mu se donese pizza, a ispalo je da je riječ o pizzeriji Jerry's iz Bukurešta.

“Čini se da su četiri osumnjičenika stvorila organiziranu kriminalnu grupu sa svrhom vrbovanja i iskorištavanja žena, prisiljavajući ih da stvaraju pornografski sadržaj namijenjen za gledanje na specijaliziranim web stranicama uz naknadu. Oni bi pritom dobili značajne svote novca”, navodi policija, a rumunska televizija objavila je snimku hapšenja.

Tužitelji su rekli da su pronašli šest žena koje su osumnjičenici seksualno iskorištavali. U zatvoru će biti 24 sata, nakon čega bi nastavak procesa trebao biti jasniji.