Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koordinator UN-a: Stanje u Siriji je sramota za cijelo čovječanstvo

Stephen O'Brien

Koordinator Ujedinjenih naroda (UN) za humanitarna pitanja Stephen O'Brien je u četvrtak izjavio kako se prikupljaju svi dokazi o zločinima i nasilju koje se, kako je rekao, čini u ratom pogođenoj Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom sastanka o stanju u Siriji u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku, O'Brien je putem video linka istakao kako će oni koji su počinili zločine u Siriji zasigurno odgovarati pred licem pravde.

Podsjetio je da je od 22. septembra ove godine u napadima u Halepu poginulo 320 civila od čega 100 djece, dok je ranjeno 765 osoba.

Dodao je da pod opsadom trenutno živi oko 861.000 Sirijaca, napominjući da je samo na istoku Halepa pod opsadom preko 100.000 djece.

“Timovi hitne pomoći svaki dan ispod ruševina izvlače dječija tijela”, rekao je O'Brien, istakavši da je potrebno, kako je rekao, okončati noćnu moru u Siriji.

Apelovao je također da Vijeće sigurnosti poduzme potrebne mjere kako bi se okončao rat u Siriji.

“Nedjelovanje ove institucije, kako bi se spriječila ubijanja ljudi, Vijeće sigurnosti će sigurno odvesti na pogrešnu stranu historije”, kazao je O'Brien.

Upozorio je na kraju da se zbog nedjelovanja Vijeća sigurnosti UN-a mnogi Sirijaci suočavaju s epidemijama, ubijanjem i siromaštvom.

“Stanje u Siriji je sramota za čovječanstvo”, istakao je O'Brien, naglasivši da je odgovornost UN-a da pred lice pravde izvede sve odgovorne za zločine u Siriji.