analiza BBC-ja

“Kopaju se rovovi”: Sve je bliže da se scenario iz noćne more pretvori u stvarnost

militia-2020-ss-img

BBC-jev analitičar navodi kako je ovakav razvoj događa “recept za gorčinu i dugu pravnu bitku”, koja će završiti tako da će se birači kandidata koji izgubi tu bitku osjećati prevarenima i bijesnima

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump proglasio pobjedu i najavio pravnu bitku na Vrhovnom sudu, a Biden rekao kako je na putu prema pobjedi, scenario koji je dosad bio noćna mora je sve bliži stvarnosti, piše sjevernoamerički dopisnik BBC-ja Anthony Zurcher.

Trump je, podsjetimo, u obraćanju naciji iz Bijele kuće iznio niz neutemeljenih optužbi o izbornoj prevari, dodavši kako “ide na Vrhovni sud”.

BBC-jev analitičar navodi kako je ovakav razvoj događa “recept za gorčinu i dugu pravnu bitku”, koja će završiti tako da će se birači kandidata koji izgubi tu bitku osjećati prevarenima i bijesnima.

Iako konačni rezultati izbora još nisu poznati, ono što je jasno nakon izbora je da Amerika ostaje duboko podijeljena nacija, ističe dopisnik BBC-ja.

Američki birači nisu jasno odbili Trumpa na bilo koji značajniji način, ali nisu mu dali ni jaku podršku kakvoj se nadao, dodaje Zurcher.

Umjesto toga, kopaju se rovovi, a politički rat će se nastaviti neovisno o tome ko će pobijediti na izborima.