Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija

Korona virus se širi Evropom, u Kini broj mrtvih narastao na 3.200

korona

Koronavirusom je zaraženo 155.859 ljudi. Od posljedica virusa je umrlo 5839 ljudi. Do sada se ukupno oporavilo 75.937 ljudi, a 75.083 su aktivno zaraženi

Pandemija koronavirusa paralizira sve više evropskih zemalja. Nakon što je i WHO objavio da je Evropa postala žarište pandemije, Francuska, Španija i Italija uvele su nove, strože mjere, kako bi suzbile širenje virusa.

Italija je najprije imala crvenu zonu na sjeveru zemlje, potom je proširila karantin na cijelu zemlju, a već dan kasnije zatvorila gotovo sve osim neophodnih dućana, ljekarni i benzinskih postaja.

Njen primjer jučer su slijedile još dvije EU države, Francuska i Španija. Francuski premijer Philippe je rekao kako Francuzi nemaju discipline te kako se stoga zatvara sve osim dućana i ljekarni. Ipak, danas će se održati izbori.

Koji sat nakon toga, španki premijer je objavio zaključke sa sedmosatne sjednice vlade. Španija je ograničila kretanje građanima koji sada smiju na posao i kući, u dućan po namirnice i u apoteku. Izbori su u toj zemlji odgođeni.

Koronavirusom je zaraženo 155.859 ljudi. Od posljedica virusa je umrlo 5839 ljudi. Do sada se ukupno oporavilo 75.937 ljudi, a 75.083 su aktivno zaraženi.

Od njih je 5651 osoba u kritičnom stanju.

U Kini novih deset smrtnih slučajeva

U Kini je danas zabilježeno 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom i deset smrtnih slučajeva od te bolesti, pokazuju najnoviji podaci kineskog Nacionalnog zdravstvenog vijeća.

Svi novi slučajevi smrti od Covid-19, respiratorne bolesti uzrokovane koronavirusom, prijavljeni su u Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, gdje je epidemija počela u decembru.

Od 20 novozaraženih osoba u 16 slučajeva riječ je o povratnicima iz inozemstva, a četiri slučaja su iz Vuhana. Jučer je prijavljeno samo 11 novih slučajeva zaraze u Kini.

Respiratorna bolest Covid-19 do sada je u Kini usmrtila 3.200 osoba. U to zemlji koronavirusom zaraženo je ukupno 80.844 osobe, a njih 66.911 uspješno se oporavilo.

U Japanu naarastao broj zaraženih

Broj zaraženih virusom korona u Japanu povećan je danas na 1.484, što predstavlja brže širenje zaraze u odnosu na dan ranije, javila je medijska mreža NHK.

Ukupan broj zaraženih uključuje 697 lica sa kruzera Diamond Princess i 14 povratnika na čarter letovima iz Kine.

Broj umrlih od posljedica infekcije je 29, što je za jedno lice više u odnosu na dan ranije. Ukupan broj umrlih uključuje sedmoro sa kruzera.