Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objava na Twitteru

Kosor: Danas u mislima i srcu s majkama Srebrenice

jadranka_kosor

Optužnica Karadžića, koji je optužen za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, tereti po ukupno jedanaest tačaka – dvije za genocid, pet za zločine protiv čovječnosti i četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja

Drugostepena (konačna) presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u razdoblju 1992-1995. bit će poznata danas za kada je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu zakazao njeno izricanje.

Ispred Haškog tribunala u ovim trenucima okupljaju se članovi udruženja žrtava među kojima su u Majke Srebrenice kojima je Jadranka Kosor, nekadašnja premijerka Hrvatske i predsjednica Hrvatske demokratske zajednice, preko Twittera poslala poruku.

“Danas u mislima i srcu s majkama Srebrenice. Da se njihova i patnja tisuća onih koji oplakuju najmilije, bar na trenutak ublaži”, navela je Kosor.

Optužnica Karadžića, koji je optužen za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, tereti po ukupno jedanaest tačaka – dvije za genocid, pet za zločine protiv čovječnosti i četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom rata u BiH, za što je u prvostepenom postupku 24. marta 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora.