Globus

reakcije na ukrajinski slučaj

Kosor: Evropska unija je ponizila Bosnu i Hercegovinu

19/06/2022

Ističe da bi Evropska unija trebala voditi brigu o ravnoteži

Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske, dotakla se situacije oko ukrajinskog zahtjeva za brži put u EU i poteza Brisela po tom pitanju.

– Samo Slovenija nam je od 35 poglavlja blokirala 14 – rekla je ukazujući da Slovenija sada za Ukrajinu traži status kandidata bez ispunjavanja bilo kakvih uslova.

– Onda je trebalo nastaviti pregovarati i do posljednje sekunde dokazivati spremnost za vladavinu prava i saradnju s međunarodnim krivičnim sudom. U tom kontekstu gledam i ovo obećanje predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da Ukrajina ima šansu da će dobiti status kandidata. Status kandidata ne znači još ništa i treba biti oprezan. Jako je naivna i neoprezna bila izjava Volodimira Zelenskog, predsjednika Ukrajine nakon toga kada je rekao da će dobijanje tog statusa značiti bržu pobjedu Ukrajini. To je vrlo neoprezna izjava i trebala bi zamisliti sve čelnike država koji će o tome odlučivati – kazala je Kosor.

Ističe da bi Evropska unija trebala voditi brigu o ravnoteži.

– Dajući to zeleno svjetlo Ukrajini, jedno područje je potpuno zanemarila i na neki način ponizila. Tu prije svega mislim na Bosnu i Hercegovinu koja je isto tako imala krvavi rat. Sjetimo se grijehova međunarodne zajednice – kazala je Kosor.

Smatra da hrvatski predstavnici u institucijama EU moraju upozoriti na status BiH.

– U suprotnom će se činiti da su svi ovi napori od Daytona na ovamo bili nizašta. A to bi bilo pogubno i mislim da je ovo trenutak da se EU s malo više realnosti i političke čestitosti suoči s činjenicama koje su na stolu. Svakako, da ne bude zabune, uz potpunu podršku Ukrajini – poručila je bivša premijerka Hrvatske u razgovoru za N1.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.