Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana Skupština

Kosovo dobilo vojsku, vojnici umarširali u parlament (VIDEO)

vojska kosovo333

Prethodno su usvojeni Zakon o Kosovskim bezbjednosnim snagama i Zakon o Ministarstvu odbrane

Apsolutnom većinom glasova Skupština Kosova usvojila je danas paket zakona i završila transformciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u Vojsku Kosova. Glasanju nisu prisustvovali srpski poslanici, javlja Anadolu Agency (AA).

Poslanici Skupštine Kosova izglasali su i Zakon o službi o Kosovskim bezbjednosnim snagama, sa ukupno 45 amandmana. Prethodno su usvojeni Zakon o Kosovskim bezbjednosnim snagama i Zakon o Ministarstvu odbrane.

Iako pod istim imenom, Kosovske bezbjednosne snage danas su postale “vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene za služenje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom”, te dobijaju misiju da “štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo”.


Zakoni o transformaciji kosovskih snaga bezbjednosti u oružane snage predviđaju da kosovska vojska ima mandat na cijeloj teritoriji Kosova, kao i sve atribute oružane formacije – vrhovnog komandanta, generalštab, oružje, simbole.

Predviđeno je da vojska ima do 5.000 aktivnih pripadnika i da bude multietnička, što znači da bi u njenom sastavu trebalo da budu i pripadnici manjina na Kosovu, uključujući i Srbe.

Počasni gosti na sjednici Skupštine bili su predsjednik Kosova, Hashim Thaci i komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga, general pukovnik Rrahman Rama. U loži skupštinske sale sjedili su pripadnici KBS-a.

Sjednica je počela minutom ćutanja za generacije palih boraca, političkih zatvorenika i svih koji su se borili za slobodu Kosova.

Do formiranja vojske Kosova dolazi takozvanim Planom B, odnosno zakonskim putem, jer zbog protivljenja srpskih poslanika nije bilo moguće izglasati ustavne amandmane u Skupštini Kosova.