Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napeta situacija

Kosovo: Patrolu sinoć napala naoružana lica, povrijeđen policajac

kosovo policija napad

Napad se dogodio nekoliko sati nakon što je Policija Kosova pojačala prisustvo na sjeveru Kosova, gdje su posljednjih dana učestali incidenti

Pripadnik Policije Kosova lakše je povrijeđen u oružanom napadu na sjeveru Kosova, saopšteno je iz ove institucije. Dodaju da se napad dogodio oko 23:00 sata u selu Srbovac u opštini Zvečan, piše Radio Slobodna Evropa.

Jedinice koje su dežurale napale su “naoružane osobe dugim cijevima, iz vozila marke Audi, sive boje, registarskih oznaka KM”, što je oznaka za tablice koje su do sada izdavali organi Srbije.

Na lice mjesta stigle su policijske jedinice koje obavljaju uviđaj, a povrijeđeni policijski službenik prevezen je u bolnicu.

Napad se dogodio nekoliko sati nakon što je Policija Kosova pojačala prisustvo na sjeveru Kosova, gdje su posljednjih dana učestali incidenti.

Ubrzo nakon saopštenja kosovske policije medijima se obratio šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković. Poručio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti nastavio u četvrtak veče sa “protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije sjevera Kosova”.

Za svoje tvrdnje nije pružio nikakve dokaze.

“Beograd će razmotriti, u skladu sa Rezolucijom 1244, povratak do 1.000 naših bezbjednosnih snaga na sjever Kosova, kako to predviđa Rezolucija 1244, Član 4. i Član 6. Aneksa 2”, naveo je Petković.

Raniji incidenti

U Sjevernoj Mitrovici su 7. decembra bačene dvije eksplozivne naprave, a dan ranije došlo je do incidenata u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, kada su demolirane kancelarije Centralne izborne komisije Kosova. Korišteno je vatreno oružje i ručne bombe.

U četiri opštine na sjeveru Kosova – Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku živi većinski srpsko stanovništvo.

U tim opštinama zakazani su lokalni izbori za 18. decembar. Srpska lista, najveća srpska stranka na Kosovu koja ima podršku zvaničnog Beograda, protivi se njihovom održavanju.

Zašto protivljenje izborima?

Predstavnici Srpske liste, koji su predvodili četiri opštine na sjeveru, podnijeli su ostavke početkom novembra, nezadovoljni odlukom Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskih tablica na RKS – tablice Republike Kosovo.

U međuvremenu, strane su postigle dogovor. Kosovo je pristalo da obustavi svoj plan preregistracije automobila, dok se Srbija obavezala da neće izdavati nove registarske tablice Srbima na sjeveru.

I drugi srpski zvaničnici na sjeveru takođe su podnijeli ostavke, kako sa lokalnog tako i sa centralnog nivoa.

Zbog nedavnih incidenata, Sjedinjene Američke Države su zatražile da Kosovo odloži održavanje izbora.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je 8. decembra izjavila da će u roku od dva-tri dana biti donesena odluka o izborima.