Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kosovo: Počela upotreba telefonskog koda +383 i na aplikaciji Viber

viber_chats_02

Upotreba međunarodnog državnog telefonskog koda za Kosovo +383 počela je i na Viber aplikaciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Upravnog odbora Regulatornog autoriteta za elektronske i poštanke komunikacije Kreshnik Gashi potvrdio je za AA da je nastavljena primjena državnog koda +383 prema predviđenoj dinamici i da su i aplikacije od globalnog značaja počele da ga koriste, među kojima je i jako proširena aplikacija Viber.

“To je normalan razvoj primjene koda 383 zato što je taj broj sada u svim službenim biltenima u Međunarodnoj telekomunikacinoj uniji (ITU) i u svim međunarodnim forumima”, kaže Gashi.

Prema sporazumu o pozivnom broju postignutom krajem 2016. godine u Briselu, u tehničkom dijalogu Kosova i Srbije, Kosovo je 15. decembra 2016. dobilo svoj državni telefonski kod +383.

Realizacija prvog poziva s pozivnim brojem +383 obavljena je 2. februara 2017. godine. Postupno je u planu eliminisanje svih drugih pozivnih brojeva, koji su do sada bili u upotrebi na Kosovu, a to su +377, +383, i +386.