Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

incident

Kosovo tvrdi da su im Srbi kidnapovali tri policajca, Srbija kaže da su im ušli na teritoriju

Kosovski policajci

Ova privođenja, ocjenjuje Reuters, mogla bi dodatno podstaći tenzije na sjeveru Kosova, području – naseljenom većinski srpskim stanovništvom – koje graniči sa Srbijom, gdje je posljednjih sedmica došlo do nasilja

Policija Kosova izvijestila je u srijedu da su tri njena granična službenika navodno kidnapovale snage Srbije na graničnoj liniji na sjeveru Kosova. Zvaničnici u Beogradu, pak, tvrde da su uhapšeni bili duboko na teritoriji Srbije, piše Radio Slobodna Evropa.

Kosovska policija je navela da su službenici oteti tokom patrole u mjestu Tresava – Bare, opština Leposavić, na graničnoj liniji na sjeveru Kosova.

Osudila je, kako je istakla, “klasičnu otmicu trojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga”.

“Policija Kosova je zabrinuta i osuđuje klasičnu otmicu. Uvjeravamo naše građane da će kosovska policija nastaviti da bude posvećena i da izvršava svoje ustavne i zakonske dužnosti”, rekao je novinarima portparol policije, Baki Keljani.

Keljani je optužio Srbiju da koristi “otmice policajaca” kako bi destabilizovala sjever i “zaštitila kriminalce”.

Iz kosovske policije je saopšteno da policijska jedinica provodi ophodnju “duboko unutar teritorija Kosova” kako bi spriječila korištenje ilegalnih puteva koje “koriste kriminalne skupine za ilegalni prelazak i krijumčarenje”.

Ova privođenja, ocjenjuje Reuters, mogla bi dodatno podstaći tenzije na sjeveru Kosova, području – naseljenom većinski srpskim stanovništvom – koje graniči sa Srbijom, gdje je posljednjih sedmica došlo do nasilja.

Kurti: Otmica policajaca akt agresije Srbije

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je poručio da su tri policijska službenika “kidnapovana” od Vojske Srbije.

Ocijenio je da je riječ o “osveti” zbog hapšenja Miluna Milenkovića Luneta dan ranije.

Istakao je da je Milenković jedan od vođa organizovanog kriminala i šverca na sjeveru Kosova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kosova je navelo da je Milenković bio jedan od organizatora napada na pripadnike Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) 29. maja, prvog dana protesta Srba protiv albanskih gradonačelnika.

Milenkoviću je određen pritvor od 48 sati, a tereti se za “terorizam, nasilnu promjenu ustavnog uređenja i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom”.

“Ulazak srpskih snaga na teritoriju Kosova je agresija i cilj eskalacije i destabilizacije. Zahtijevamo hitno oslobađanje trojice kidnapovanih policijskih zvaničnika i pozivamo međunarodne faktore da osude ovaj čin agresije Srbije”, napisao je Kurti na Facebooku.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja (Xhelal Sveçla) optužio je Srbiju da je “ušla na teritoriju Kosova i kidnapovala tri policajca Republike Kosovo”.

“Naši policajci su, bez sumnje, stacionirani duboko na teritoriji Republike Kosovo, na statičnom punktu, gdje su obavljali redovne dužnosti”, napisao je na Facebooku.

Svečlja je od međunarodne zajednice zatražio da “hitno pojača pritisak na Srbiju ne samo da oslobodi naše policajce, već i da prekine provokacije”.

Petković: Uhapšeni bili duboko na teritoriji Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković izjavio je u srijedu da trojica pripadnika kosovske policije nisu kidnapovana već uhapšena duboko na teritoriji Srbije.

“Uhapšeni su u 12.38 minuta duboko na teritoriji Srbije u reonu sela Gnjilica u opštini Raška”, rekao je.

Raška se nalazu na jugozapadu Srbije u blizini granice sa Kosovom.

Petković je kazao da policajci Srbije nisu kročili na teritoriju Kosova, odgovarajući na tvrdnje iz Prištine da su njihovi policajci kidnapovani.

Prema njegovim riječima, Srbija je spremna na međunarodnu istragu i da “Amerikanci i Britanci” dostave satelitske snimke da se vidi da srpski policajci nisu prešli na teritoriju Kosova.

Uhapšeni su policajci R. Z., B.S. i M.Š. za koje je Petković naveo da ih je locirala antiteroristička jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Petković je rekao da su kosovski policajci bili naoružani.

Dodao je i da su kosovski policajci bili naoružani automatskim oružjem i da su imali mape, GPS uređaje i drugu opremu za osmatranje.

Petković ih je nazvao “teroristima” i rekao da su očigledno spriječeni u namjeri da izvrše “opasno krivično djelo”.

“A o kom krivičnom delu je reč i šta je bio naum utvrdiće istraga”, naveo je Petković.

MUP Srbije: Policajci su bili u ‘punoj ratnoj opremi’

Državni sekretar MUP-a Srbije Željko Brkić ponovio je na konferenciji za medije da su kosovski policajci uhapšeni u pojasu prema Kosovu “daleko u dubini teritorije” Srbije.

“Mesto hapšenja se nalazi u reonu sela Gnjilica opštine Raška na više od jednog kilometra u dubini teritorije centralne Srbije”, rekao je Brkić.

On je naveo da su kosovski policajci došli službenim vozilom do alternativnog prelaza Tresava-Batnjik gdje su, prema njegovim riječima, ostavili vozilo i nastavili pješice putnim pravcem Orahovo – Gnjilica gdje su locirani i uhapšeni.

Prema riječima državnog sekretara u MUP-u Srbije, sva trojica policajaca su bili u “punoj ratnoj opremi”.

“Naoružani sa tri automatske puške, municijom, GPS-uređajima, mapama i drugom opremom”, naveo je.

Brkić je izjavio da pripadnici MUP-a ni u jednom trenutku nisu prelazili i nisu bili blizu granične linije sa Kosovom te da nisu prekršili Rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a 1244, kao ni Vojni tehnički sporazum iz Kumanova.

On je dodao da će policija sa nadležnim tužilaštvom nastaviti dalji rad.

Tenzije na sjeveru Kosova počele su 26. maja kada je Policija Kosova pomogla albanskim gradonačelnicima opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić da pristupe opštinskim objektima, uprkos protestu lokalnih Srba.

Ovi gradonačelnici izabrani su na izborima 23. aprila, koje su lokalne srpske stranke i stanovništvo bojkotovali.

Napetosti su kulminirale 29. maja, kada su se lokalni Srbi sukobili s pripadnicima KFOR-a. U sukobima sa obje strane povrijeđeno je desetine ljudi.