Globus

ima povrijeđenih i uhapšenih

Kosovska policija tvrdi da ih je napala kriminalna grupa, Brnabić pozvala NATO

13/10/2021
Foto: YouTube/screenshot

U saopštenju se navodi da je policijska operacija izvedena u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice i da je u svim drugim regionima, osim u Sjevernoj Mitrovici, prošla bez problema

Policija Kosova je saopštila da je šest policajaca povređeno tokom policijske operacije protiv krijumčarenja robe sprovedene u Sjevernoj Mitrovici, gdje su se kriminalne grupe organizovano okupile i bacale šok bombe, ručne bombe i upotrebile vatreno oružje kako bi omele rad carinskih i policijskih službenika, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju se navodi da je policijska operacija izvedena u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice i da je u svim drugim regionima, osim u Sjevernoj Mitrovici, prošla bez problema.

“Pozivajući se na stvorenu situaciju, direktno ugrožavanje zvaničnika, blokade puteva, upotrebu gasnih boca, šok bombi, upotrebu vatrenog oružja i ručnih bombi od strane osumnjičenih i oštećenja/paljenje službenih vozila, Kosovska policija je primorana da preduzme policijske mere koristeći neophodna pravna sredstva kako bi se službenicima uključenim u operaciju i građanima na tom području pružila sigurnost i stvorila mogućnost slobodnog kretanja”, piše u saopštenju.

Kao rezultat pucnjave raznim smrtonosnim sredstvima na policajce, ističe se u saopštenju, do sada je prijavljeno da je šest policajaca zadobilo tjelesne povrede, od kojih je pet policajaca albanske nacionalnosti i jedan srpske. Prema prvim informacijama, jedna od osoba umiješanih u napad na policajce je povređena.

Policija navodi da je do sada osam osoba uhapšeno, jedan Albanac iz regiona Peći, jedan Albanac iz regiona Prištine, tri Albanca iz regiona Južne Mitrovice, po jedan Bošnjak, Albanac i Srbin iz regiona Sjeverne Mitrovice. Svi su kosovski građani.

Zaplijenjena je i razna švercovana roba i dokazi u iznosu od stotine hiljada eura, koji služe kao materijalni dokazi, a koji su se nalazili na različitim lokacijama, poslovnim prostorima, skladištima itd. Policijska operacija je završena, situacija u sjevernom dijelu Mitrovice se smirila, dok se dalje policijske akcije sprovode u saradnji i koordinaciji s Carinom Kosova i pravosuđem.

Predhodno je premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je današnja policijska akcija završena i pozvao je građane opštine Sjeverna Mitrovica da ne nasedaju na izveštavanje nekih medija u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politizuju i etnizuju.

Brnabić pozvala NATO

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je danas povodom upada jedinica Rosu na sjever Kosova međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reaguju, javlja Anadolu Agency (AA).

Pozvala je međunarodnu zajednicu, KFOR i NATO da “zauzdaju” kosovskog premijera Aljbina Kuritija i ocijenila da je situacija više nego dramatična

“Situacija je više nego dramatična i ovo je posljednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila politika koju sprovodi Priština”, istakla je Brnabić u pisanoj izjavi koju je dostavila Vlada Srbije.

Povodom ulaska Rosu na sjever Kosova i primjene šok bombi i suzavca istakla je da je takvo ponašanje prevršilo svaku mjeru.

“Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku mjeru i dovodi nas na ivicu haosa”, poručila je Brnabić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.