uspostavljen reciprocitet

Kosovska policija vozačima iz Srbije dijeli tablice s oznakom Republika Kosovo

kosovo tablice – screenshot

Svečlja je to napisao na svom Facebooku i dodao da je akcija preduzeta kako bi se omogućilo slobodno kretanje građana po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine “kojim se obavezuje obezbjeđivanje registarskih tablica sa oznakama Srbije”, prenosi Koha

Kosovska policija i ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini sprovode akcije na svim prijelazima sa ciljem da sprovedu Sporazum o slobodi kretanja, prije svega pitanje registarskih tablica, izjavio je ministar Dželjaj Svečlja.

Svečlja je to napisao na svom Facebooku i dodao da je akcija preduzeta kako bi se omogućilo slobodno kretanje građana po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine “kojim se obavezuje obezbjeđivanje registarskih tablica sa oznakama Srbije”, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, “od 15. septembra u saobraćaju nisu vozila sa oznakama KS navodeći da su jedine legalne tablice one sa oznakom RKS (Republika Kosovo)”.

“Situacija je mirna. Kosovska policija preduzima sve potrebne operativne i logističke mjere kako se ne bi ometalo kretanje ljudi”, rekao je Svečlja.

Vlada Kosova odlučila je da uspostavi reciprocitet sa Srbijom u pogledu registarskih oznaka vozila.

U dokumentu, koji je potpisao kosovksi ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja, navodi se da se obavezuju svi koji imaju tablice srbijanskih oznaka da dobiju probne kosovske tablice, da se izmena tablica vrši na svim prijelazima, kao i da se obavezuju vozači da probne tablice postave na potrebna mjesta sprijeda i pozadi vozila.

Ističe se da je važenje probnih tablica 60 dana, kao i da je taksa za probne tablice pet eura.

Dodaje se da će stranke dobijati potvrdu zbog uvjerenja o registraciji vozila.

Navodi se i da se obavezuju agencija za civilnu registraciju i kosovska policija da implementiraju odluku, kao i da odluka stupa na snagu danom potpisivanja, prenosi Kosovo Online.