Globus

Diskusija trajala satima

Kosovski Parlament nije donio rezoluciju o ukidanju taksi BiH i Srbiji

02/03/2020

Na kraju diskusije šef poslaničke grupe ABK Daut Haradinaj je u ime predlagača rekao da bi ipak trebalo predložiti neku rezoluciju o tome,

Bez odluke i rezolucije okončana je večeras sjednica Parlamenta Kosova, održana na zahtjev opozicije povodom najave premijera Aljbina Kurtija o ukidanju takse od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

U diskusiji koja je trajala skoro deset sati, čuli su se različiti suprotstavljeni stavovi o neophodnosti ukidanja takse, na čemu su insistirali predstavnici vladajuće koalicije i dijela opozicije – DPK i ANK, i, s druge strane, zahtjeva da se taksa ne ukida – prije svega poslanika Alijanse za budućnost Kosova.

Na kraju diskusije šef poslaničke grupe ABK Daut Haradinaj je u ime predlagača rekao da bi ipak trebalo predložiti neku rezoluciju o tome, ali je ocijenio da je “jasno da za to nema raspoloženja”.

Ocijenio je i da Vlada Kosova “nema ozbiljnu namjeru” da uvede “princip reciprociteta” u odnose sa Srbijom.

“Taksa će koštati glave i ovu, kao i prethodnu Vladu”, procijenio je on i dodao da je taksa bila povezana s uslovima za priznanje Kosova od strane Srbije.

Tokom sjednice u diskusiji poslanika Samoopredeljenja i DSK je bilo nesaglasnosti o ukidanju takse: DSK je tražio bezuslovno ukidanje takse, a poslanici Samoopredjeljenja su podržali stavove premijera Kurtija da ukidanje takse bude postepeno.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.