Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krah primirja: Obnovljene borbe na istoku Ukrajine

Crisis in Ukraine

Na istoku Ukrajine u srijedu su obnovljene borbe vladinih snaga i proruskih pobunjenika, pri čemu se obje strane međusobno optužuju za kršenje primirja iz februara.

Proruski separatisti obnovili su jučer napade na ukrajinski grad Marjinku, pod vladinom kontrolom, nakon što su ukrajinske snage granatirale njihove položaje u oblasti Donjecka.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Juri Birjukov objavio je putem Facebooka da je kod Marinke poginulo pet ukrajinskih vojnika, a 38 ranjeno, prenose agencije.

Ministar odbrane samoproglašene Narodne Republike Donjeck Vladimir Kononov izjavio je da je prilikom granatiranja ukrajinske vojske na položaje proruskih snaga u srijedu poginulo 15 ljudi.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je da su separatisti koristili tenkove i artiljeriju u pokušaju da preuzmu položaje vladinih snaga u blizini Marjinke, istočno od Donjecka, čime su prekršili primirje proglašeno u februaru.

Predstavnik ministarstva odbrane samoproglašene “narodne republike” Donjeck Eduard Bašurin rekao je da njegove snage nisu izvele nikakvu ofanzivnu akciju već su “poduzete odgovarajuće mjere kako bi se spriječio genocid naroda Donbasa”, prenosi Tanjug.