Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krajnja ljevica izlazi na ulice nezadovoljna Macronovim reformama

JEAN LUC MELENCHON PRESIDENT DU FRONT DE GAUCHE LORS DE LA MANIFESTATION DEVANT LE SIEGE DES HOPITAUX DE PARIS-ASSISTANCE PUBLIQUE

Jean-Luc Melenchon, lider krajnje francuske ljevice danas će okupiti nezadovoljne građane kako bi se suprotstavili planu predsjednika Emmanuela Macrona da oslabi zaštitu radnika, prenosi Anadolu Agency (AA).

Melenchonova stranka Prkosna Francuska saopštila je da će na subotnji protestni marš u Parizu dovesti demonstrante iz preko 150 francuskih gradova. I druge aktivističke grupe i sindikati koji zastupaju prava radnika obećali su da će se priključiti maršu.

Macron je u petak, u jeku nezadovoljstva njegovim predsjedavanjem, potpisao uredbu kojom je odobrio reforme zakona o radu kojim se smanjuje uticaj sindikata na pravila vezana za radna mjesta.

Nove odredbe zakona, također, omogućavaju kompanijama da lakše mogu dati otkaz radnicima. Macron kaže da su promjene neophodne kako bi se povećala konkurentnost u globalnoj ekonomiji. Protivnici tvrde da reforme narušavaju francuski način života.

Melenchon zahtijeva da se dekret povuče i protestuje zbog onoga što on naziva “diktatorskim” načinom kojim je Macron nametnuo reforme zaobilazeći parlamentarnu raspravu.