Kremlj: Prerano je zaključiti ko stoji iza ubistva ambasadora Karlova

ubistvo ambasadora (2)

Kremlj je saopćio u srijedu kako je prerano zaključiti ko stoji iza ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Ankari, nakon što je turski ministar vanjskih poslova za ubistvo optužio imama u egzilu Fethullaha Gulena.

– U ovom slučaju ne vrijedi donositi preuranjene zaključke prije nego što istraga utvrdi , kao što je naš predsjednik rekao, ko stoji iza ubistva ambasadora – izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U prvoj zvaničnoj optužbi protiv Gulena ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu poručio je američkom državnom sekretaru Johnu Kerryju u telefonskom razgovoru u utorak kako Turska vjeruje da je Gulenova grupa FETO umiješana u napad, prenosi AFP.

Gulen, koji živi u Sjedinjenim Državama, i za koga Ankara tvrdi da je orkestrirao pokušaj puča u julu , ranije je objavio saopćenje u kome osuđuje ubistvo kao “teroristički čin” koji ga je ostavio “šokiranim i duboko ožalošćenim”.

Predsjednik Vladimir Putin prisustvovat će u četvrtak ceremonijama odavanja počasti ubijenom ambasadoru.

U diplomatskog veterana Karlova pucao je devet puta turski policajac, van dužnosti, Mevlut Mert Altintas na otvaranju izložbe ruskih fotografija u umjetničkoj galeriji u Ankari.

Tijelo ubijenog ambasadora dopremljeno je u utorak u Moskvu nakon što su ruski istražitelji doputovali u Tursku kako bi pomogli u istrazi ubistva.

Ubistvo je zapanjilo Ankaru i Moskvu, koje su se sporile više puta oko sirijskog sukoba i nedavno su počele da bliže sarađuju u evakuacijama iz ratom razorenog Aleppa.