Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Kremlj prvi put priznao poraz: Rusi bježe iz Melitopolja, oslobođeno 8.000 kvadratnih kilometara

111

Zelenski je rekao da su “stabilizacijske mjere” provedene na otprilike pola oslobođenog teritorija. Na ostatku se još uvijek provode

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je u večernjim satima rekao da su ukrajinske snage u septembru od Rusa oslobodile otprilike 8.000 kvadratnih kilometara teritorija.

Prema svemu sudeći, radi se isključivo o teritoriju na sjeveroistoku zemlje, oko grada Harkiva.

Zelenski je rekao da su “stabilizacijske mjere” provedene na otprilike pola oslobođenog teritorija. Na ostatku se još uvijek provode.

ISW: Kremlj je prvi put od početka rata priznao poraz

“Ruski zvaničnici i medijski propagandisti trenutno raspravljaju o razlozima ruskog poraza u Harkivskoj oblasti”, napisao je Institut za proučavanje rata u svom posljednjem ažuriranju.

Izvorno je rusko ministarstvo odbrane ruski poraz u Harkivskoj oblasti objasnilo “gestom dobre volje” povlačenja ili odlukom da se kao prioritet stavi “oslobađanje” Donbasa nakon poraza oko Kijeva.

Međutim, ISW piše da je ovaj put ovaj lažni narativ naišao na značajne online kritike. ISW također piše da “izvori iz Kremlja sada rade na tome da Putina oslobode svake odgovornosti za poraz” i pokušavaju svaliti krivnju na “nedovoljno informirane vojne savjetnike unutar Putinova kruga”.

Ruski vojnici napuštaju Melitopolj i idu na Krim

Ivan Fedorov, ukrajinski gradonačelnik okupiranog Melitopolja u regiji Zaporižji, kaže da su konvoji ruske vojne opreme iz Melitopolja upućeni daleko na jug, prema Krimu.

Riječi Fedorova prenosi Kyiv Independent, a on kaže da je vojna oprema viđena u selu Čonhar u Hersonskoj regiji, na granici s Krimom.

Vijest nije nezavisno potvrđena. Melitopolj je iznimno važna strateška tačka pa bi njegovo oslobođenje bilo ogroman poraz za Rusiju.

No o oslobođenju Melitopolja zasad nema nikakvih informacija, pa ni najava.

Oglasio se i Biden

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je teško reći je li Ukrajina došla do prekretnice u šestomjesečnom ratu.

“Jasno je da su Ukrajinci postigli značajan napredak”, rekao je.

“Ali mislim da je dug put pred nama.”