Reakcija

Kremlj: Putin je ravnodušan prema Trumpovom odbijanju razgovora

putin sastanak

Ušakov je istaknuo da je sada na Washingtonu da organizira eventualni sastanak

Ruski predsjednik Vladimir Putin ravnodušan je prema odbijanju američkog predsjednika Donalda Trumpa da održi sastanak s njim na marginama samita G20 u Argentini tokom vikenda, objavio je u utorak Kremlj.

Bilo je planirano da se dvojica čelnika sastanu tokom samita u Buenos Airesu, ali je Trump iznenadno otkazao susret nakon ruske zaplijene tri broda ukrajinske mornarice i hapšenja njihovih posada.

Putinov vanjskopolitički savjetnik Juroj Ušakov izjavio je da se ruski čelnik nije osjetio uvrijeđenim, ali je istaknuo kako Kremlj žali zbog otkazivanja razgovora, jer postoje brojne teme o kojima dvije strane moraju raspravljati.

“Ne, mi se ne osjećamo povrijeđenim, ali izražavamo žaljenje”, kazao je on novinarima.

Ušakov je istaknuo da su Putin i Trump neformalno razgovarali oko 10 do 15 minuta tokom večere na samitu G20, diskutujući o mornaričkom incidentu od 25. novembra i o široj situaciji u Ukrajini.

Dodao je da o mogućnmosti Putinove buduće posjete Washingtonu nije bilo riječi.

Rusko-američki odnosi pali su na najniži nivo od Hladnog rata zbog ukrajinske krize, rata u Siriji, navoda o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore i ostalih spornih pitanja.

Ušakov je ukazao na činjenicu da su Moskva i Washington održali dijalog čak i na vrhuncu Hladnog rata.

“To nas ne spriječava da imamo ozbiljne razgovore u sferi strateške stabilnosti i sigurnosnoj sferi”, kazao je.

Ušakov je istaknuo da je sada na Washingtonu da organizira eventualni sastanak.

“Ruska strana je spremna za dijalog i smatra kontakte na najvišem nivou veoma bitnim. Mi, međutim, nećemo preklinjati američku stranu i nametati se. Sada sve ovisi o Amerikancima”, izjavio je ruski zvaničnik, prenosi Associated Press.