rat u ukrajini

Krenula ukrajinska ofanziva, na jednom dijelu ratišta grupa Wagner se povlači!?

ezgif-1-ac7180c79b

Počinju se pojavljivati prvi znakovi početka ukrajinske protuofanzive, sudeći prema dokazima prijavljenima u regijama Donbas i Zaporožja

Ukrajinska vojska ustraje u odbrani Bahmuta, grada na istoku koji je mjesecima pod brutalnim napadima, uprkos činjenici da se njezina situacija u gradu još nije poboljšala.

U međuvremenu, ruske trupe sada su u ofanzivi blizu Avdijivke, gdje se nadaju da će zauzeti utvrđeno područje sjeverno od Donjecka. Ruska vojska također napreduje prema Kremini, sjeverno od Bahmuta. Ipak, počinju se pojavljivati prvi znakovi početka ukrajinske protuofanzive, sudeći prema dokazima prijavljenima u regijama Donbas i Zaporožja, piše nezavisni portal Meduza.

Ovo je najnovije stanje na ratištima.

Bahmut

Ukrajinska komanda prebacila je značajne resurse u područje Bahmuta. Nekoliko svježih bataljona koncentriranih na jednoj određenoj lokaciji sprječavaju plaćenike Wagnerove skupine da potpuno opkole grad. Za sada su ukrajinski branitelji uspješno spriječili ruske postrojbe da preuzmu kontrolu nad cestom koja vodi na zapad od Bahmuta kroz Hromove, a koja Ukrajini služi kao žila kucavica opskrbe.

Formacije grupe Wagner napadaju jugozapadnu izlaznu cestu iz grada, sada uglavnom neupotrebljivu za ukrajinsku vojsku.

Ukrajinci napadaju ruske jedinice koje se nalaze uz cestu. U blizini Ivanivske to je rezultiralo povlačenjem Wagnerove grupe s prednjih položaja.

Ukrajinskim snagama ne ide tako dobro u samom Bahmutu i drugdje u njegovim predgrađima. Ruski plaćenici prodiru i sjeverno i južno od središta grada. Veći dio industrijske zone sjeverno od grada (uključujući tamošnji metalurški pogon) je osvojen. Na jugu Bahmuta Wagnerove formacije stigle su do ulice Mariupol, iza koje bi bile u neposrednom središtu grada.

Vagnerovci su najviše napredovali u sjevernim predgrađima Bahmuta. Napredujući duž željezničke pruge Bahmut – Časiv-Jar, stigli su do Bodanivke i Orikovo-Vasilivka, gdje sada iskorištavaju prednosti novih uzdignutih položaja. Ovo predstavlja stvarnu prijetnju i za Bahmut koji je okružen i za plaćeničke trupe koje pristupaju Časiv-Jaru sa sjeveroistoka.

Osim toga, Prigožinove snage napreduju duž prometnice Bahmut – Kramatorsk, gdje su već zauzele malo selo Zaliznjanske, također stižući do uzvišenih položaja.

Avdijivka

Ruska federalna vojska započela je ofenzivu sjeverno i jugozapadno od Avdijivke. Do tada su grad i njegova predgrađa granatirani svakodnevno nekoliko sedmica. Izvori s obje strane priznaju značajan napredak invazijskih snaga sjeverno od Avdijivke. Neki izvori tvrde da je Krasnohorivka zarobljena te da se ruske trupe sada kreću prema zapadu s te lokacije.

Ipak, još nema vizuelnih dokaza da je to stvarno tako. Prema nekim ruskim izvorima, ruska vojska se učvrstila samo u Krasnohorivki, dok se teške bitke nastavljaju s ogromnim gubicima za rusku stranu.

Ruske snage definitivno trpe velike gubitke jugozapadno od Avdijivke. Ruska ofanziva na ovom području stvara krizu za ukrajinsku komandu. Avdijivka je sada na pola puta do potpunog okruživanja. Ako Ukrajinci na kraju budu morali napustiti grad, to će dovesti do kolapsa cijele bojišnice sjeverno od Donjecka. Zadržavanje grada, s druge strane, zahtijevalo bi mobilizaciju rezervnih trupa koje se ukrajinska vojska nada spasiti dok ne bude spremna pokrenuti protuofenzivu punog opsega. Unatoč tome, dio tih rezervi već je usmjeren u Bahmut, piše Meduza.

Regija Zaporožja

Prvi put nakon dugo vremena, Ukrajina izvodi veliki napad u regiji Zaporožja. Jugoistočno od Orihiva, ukrajinska formacija nepoznate veličine pokušala se probiti južno uz cestu za Tokmak. Ruske snage su odbile ovaj napad, a ukrajinske snage izgubile su nekoliko jedinica oklopne tehnike.

Ovo je možda bila misija borbenog izviđanja ili ometajući manevar čiji je cilj bio prisiliti Rusiju da koncentrira više svojih rezervi na ovaj segment, otvarajući put glavnoj ofenzivi negdje drugdje, prenosi Index.

Rusija strahuje da će Ukrajina pokušati veliku ofanzivu na sjeveroistoku

Prema britanskoj vojnoj obavještajnoj službi, od početka ovog mjeseca vode se teške borbe na sjeveru ukrajinske istočne regije Luhansk. Bitke se vode oko gradova Svatove i Kremina, koje su zauzele ruske snage na početku invazije, kaže najnovije ažuriranje britanskog Ministarstva odbrane.

Početkom ove godine, ukrajinske snage su se približile neposrednim prilazima Kremini, ali ruske trupe su od tada djelomično povratile kontrolu. Moskva uglavnom pokušava obraniti svoje tlo na sjeveroistoku, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Ruski zapovjednici strahuju da je ovo jedno od područja na kojima bi Ukrajina mogla pokušati “velike ofanzivne operacije”, ocijenilo je Ministarstvo odbrane.

Ukrajinski general najavljuje veliku ofanzivu u Bahmutu

Ukrajina je danas objavila da računa “vrlo brzo iskoristiti” ruski umor u Bahmutu. “Agresor želi zauzeti Bahmut pod svaku cijenu, uprkos  gubicima u ljudstvu i opremi”, rekao je zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sjirskij na Telegramu.

“Ruske trupe masovno mobilizirane u i oko Bahmuta gube znatnu snagu i postaju iscrpljene”, dodao je.

“Vrlo brzo ćemo iskoristiti ovu priliku, kao što smo to učinili u prošlosti u blizini Kijeva, Harkiva, Balaklje i Kupjanska”, rekao je.