Krijumčari pripremaju novu, skuplju i opasniju, rutu za izbjeglice

20150829_EUM981

Nakon zatvaranja tzv. balkanske rute, krijumčari u velikom stilu pripremaju nove mogućnosti prebacivanja izbjeglica iz Turske prema zapadnoj Europi. Prema informacijama kojima raspolaže „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung“ (FAS) nova ruta bi trebala „proraditi“ početkom travnja i pripreme su uvelike u tijeku.

Prema tim informacijama, izbjeglice bi iz turskih luka Antalyje i Mersina bile prebacivani na ribarice ili trgovačke brodove. Postoji i alternativa preko grčke luke Pirej. Ti brodovi bi se zatim trebali uputiti prema talijanskoj obali.

Opasnije i skuplje

Iako je taj put opasniji i skuplji, krijumčari, ovisno o polaznoj luci, traže tri do pet tisuća eura. Već sad postoji veliko zanimanje. U međuvremenu se pročulo da dolazak u Grčku više ne jamči prolaz dalje, nego vraćanje u Tursku. Brojevi mobitela krijumčara kruže već neko vrijeme društvenim mrežama.

Zanimanje za dulju rutu do Italije poraslo je i nakon što su se pročula prva iskustva onih koji su se pokušali iz Grčke preko Albanije domoći Italije ili preko Crne Gore Zapada. No, kako FAS prenosi iskustva onih koji su pokušali bježati tom rutom, rute preko Balkana su neprohodne a granice u međuvremenu hermetički zatvorene za one bez vize. Ista stvar je i s istočnijom varijantom, preko Bugarske.

Osjetno manje izbjeglica

Zatvaranje prolaza prema sjeverozapadu u međuvremenu se osjeća i u Njemačkoj. Kako javlja dnevnik „Bild“, posljednjih dana je u Njemačku pristizalo 135 izbjeglica dnevno što je drastičan pad u usporedbi sa siječnjom i veljačom, kada je dnevno u Njemačku ulazilo 2.500 odnosno 1.500 izbjeglica.

Slabiji priljev izbjeglica osjeća se i u prihvatnim centrima koji djelomično zjape prazni. Premijer savezne pokrajine Tiringija Bodo Ramelow ponudio je prihvaćanje 2.000 izbjeglica iz Grčke i smještaj u poluprazne centre u toj saveznoj pokrajini. U međuvremenu je povjerenik Europske komisije za unutarnje poslove Dimitris Avramopulos zatražio više pomoći Grčkoj od strane ostalih članica Europske unije.

„Zemlje članice pod hitno moraju u Grčku poslati stručnjake i pružiti pomoć na licu mjesta. Mi moramo ubrzati postupak registracije i provjere svih izbjeglica i raditi na protjerivanju onih koji ne zatraže azil ili koji nemaju pravo na zaštitu“, rekao je Avramopulos za njemački dnevnik „Welt am Sonntag“.