Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kriza vlasti u Hrvatskoj: Most šokirao HDZ izborom fotelja

Jutarnji list jutros donosi priču o krizi u odnosima novoformirane vlasti u Hrvatskoj, odnosno predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i Mosta Bože Petrova.

– Napadi koji su krenuli iz Domoljubne koalicije pokušaj su pritiska na Most da popusti oko Karamarku važnih stvari. Zato su i prijetili novim izborima, nadajući se da će Most popustiti, pogotovo zato što im je rejting, prema posljednjim istraživanjima, sve lošiji. No, ni jedni ni drugi ne žele nove izbore i zato će, barem privremeno, strasti smiriti – kažu izvori bliski Domoljubnoj koaliciji i Mostu. U HDZ-u, pak, ističu da je njihov šef Tomislav Karamarko jako ljut na premijera Tihomira Oreškovića, i to ne samo zbog toga što odugovlači s potpisivanjem smjene šefa SOA-e Dragana Lozančića.

– Velik je problem i glavni tajnik Milijan Brkić. Riječ je o drugom čovjeku stranke, a premijer ga dva tjedna ne poziva na razgovor. To je uvredljivo i za Brkića i za HDZ – kažu u toj stranci i dodaju kako je znakovito što se Brkić povukao i danima šuti.

– Vidite da ga u posljednje vrijeme nema nigdje u javnosti – kaže naš sugovornik. S druge strane, premijer Orešković jučer je odgovorio HDZ-u na svoj način. Umjesto da pozove Brkića na razgovor, Orešković je nakon sastanka branitelja, izjavio, na tragu Mostovih zahtjeva, kako će Brkićeva kandidatura, kao i kandidature drugih potencijalnih kandidata, biti razmatrana sljedeći tjedan. Pri tome je pozvao udruge branitelja da predlože svojeg kandidata.

A osim ovih spornih točaka, između HDZ-a i Mosta uskoro bi moglo doći do još jednog velikog sukoba. Naime, jučer je na sastanku Domoljubne koalicije dogovoreno da će “ubrzati procese”.

Kako doznajemo, jedna od točaka koju planiraju “ubrzati” odnosi se na imenovanja članova nadzornih i upravnih odbora te upravnih vijeća, kao i raspisivanje natječaja za uprave i ravnatelje državnih i javnih tvrtki. Na tu temu, odnosno kome će pripasti koje poduzeće, navodno se u četvrtak navečer raspravljalo i na sastanku u središnjici Mosta.

Izvor iz HDZ-a kaže kako su se na tom pitanju s mostovcima sukobili još prije, na sastanku Vijeća za suradnju.

– Most je tražio da mu pripadnu sva veća poduzeća koja su pod ministarstvima što su mu pripala. Drugim riječima, tražili su HEP, Inu, Janaf, Hrvatske šume, Hrvatske vode, Agenciju za plaćanje u poljoprivredi te Fond za zaštitu okoliša. Nama u HDZ-u, to je apsolutno neprihvatljivo. To bi značilo da bi nama od većih poduzeća pripali samo Hrvatske ceste i autoceste te HŽ. Most kritizira druge da žele fotelje, a zapravo su oni ti koji žele fotelje – optužuje mostovce naš sugovornik iz HDZ-a. Kaže kako je za takvu situaciju djelomično kriv i njihov šef Tomislav Karamarko.